Dit jaar is Nederland 75 jaar bevrijd. Maar voor veel oorlogsslachtoffers is de wond nog open. Zij voelen de nasleep van de oorlog nog steeds. In het Nationaal Archief in Den Haag is nu de tentoonstelling te zien: “De oorlog die bleef.” Het Rode Kruis en het Centraal Archief Bijzondere rechtspleging slaan de handen in een met deze tentoonstelling. Arjen Poelwijk, archiefspecialist neemt redacteur Josephine Ummels mee door de tentoonstelling.

Jaarlijks vragen 3000 oorlogsslachtoffers gegevens op bij het Nationaal Archief. In de tentoonstelling staan niet de gebeurtenissen in de oorlog centraal, maar wat er gebeurde na de oorlog.

Het dagboek van Anne Frank is een van de meest gelezen boeken over de Jodenvervolging. Otto Frank, de vader van Anne Frank voelde ook duidelijk de nasleep van de oorlog. In de tentoonstelling is te zien hoe hij moest aantonen voor het erfrecht dat zijn dochter overleden was. Anne Frank is overleden in het jaar 1945. Pas in 1954 is dit officieel vastgelegd. “Dit geeft een nasleep voor de oorlogsslachtoffers, die mensen misschien niet kennen.” zegt onderzoeker Poelwijk.

In de tentoonstelling zie je ook de verhalen van Max Blokzijl, de journalist van de Duitsers. En het verhaal van Ans van Dijk, de joden verrader. Maar ook van kunstverzamelaar meneer Gutman, die genoodzaakt was zijn kunst te verkopen omdat het anders zou worden ingenomen door de Duitsers.

Er zijn vier themakamers: Vermoord & Vermist, Beroofd, Berecht en Ontheemd. In elke kamer is er een audiovisuele vertelling. Je loopt als het ware door het archief heen. De grote mappen van het archief zijn nagemaakt. Aan het einde van de tentoonstelling kun je nog de verhalen beluisteren van negen mensen, hoe de oorlog in hun leven bleef.

De tentoonstelling is te zien tot en met juni 2021.