Ridouan Taghi leek jaren uit handen te kunnen blijven van de politie als meest gezochte crimineel van Nederland. Saskia Belleman, rechtbankverslaggever namens de Telegraaf, blikt in onze uitzending van Younews vooruit op de proforma-zitting van Ridouan Taghi.

Op vrijdag 6 maart 2020 start de proforma-zitting in het liquidatieproces tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi. Taghi wordt in verband gebracht met meerdere gewelddadige misdrijven, waaronder moorden en pogingen. Opmerkelijk is, dat hij geen strafblad heeft. In 2019 werd hij nog gezocht en stond zelfs op nationale en internationale opsporingslijsten.

Woensdag 19 februari melde RTL-nieuws echter dat Taghi niet aanwezig zal zijn bij de speciaal voor hem opgezette proforma-zitting. Taghi kan in dit geval niet aanwezig zijn op de dagen dat de andere in dit proces voor de rechter verschijnen. Een mogelijk gevolg hiervan zou kunnen zijn dat wanneer andere verdachten verweer voeren, hij daar niet op kan inhaken. Daarmee loopt hij volgens zijn verdediging een achterstand op.

Inez Weski is advocaat van Ridouan Taghi en zal de pro-formazitting wel bijwonen. Als strafpleiter kreeg Weski bekendheid door cliënten als Desi Bouterse, Guus Kouwenhoven en August de Lange B. Opmerkelijk is dat Weski het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, eerder geen eerlijk proces noemde en vorig jaar zelfs tijdelijk stopte met zijn verdediging.

De neus uit Vianen

Taghi begon zijn criminele carrière als dealer op het schoolplein met de verkoop van hasj die zijn familie uit Marokko naar Nederland haalt. Later de stap naar het grote geld: de verkoop van cocaïne. Taghi weet zich snel op te werken tot één van de nieuwe kopstukken in de Nederlandse onderwereld. Lange tijd is hij niet in beeld bij de politie en daar zijn meerdere verklaringen voor, maar een belangrijke is dat hij zich in 2009 laat uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Een truc die criminelen wel vaker gebruiken, om onzichtbaar te blijven. In de zomer van 2015 stuit de recherche bij toeval op Taghi zijn naam. In rechtszaken werd Taghi vaker en vaker genoemd als opdrachtgever van geruchtmakende liquidaties. Het OM zette eerst 25.000 euro op zijn hoofd en verhoogde het bedrag later zelfs naar 100.000 euro. De politie in Dubai wist de topcrimineel uiteindelijk op te pakken waar hij volgens hun een valse identiteitskaart bij zich had en woonde in een riante villa.

Marengo proces

Keer op keer lezen we over het ‘Marengo proces’ in de media maar waar gaat het hier nou eigenlijk precies om? Het ‘Marengo proces’ draait om een reeks liquidaties en pogingen daartoe in de onderwereld in de periode 2015 tot 2017. Naast hoofdverdachte Taghi, zijn er nog zestien verdachten. Het is een ongekende rechtszaak voor Nederland: vijf moorden in één proces en dan ook nog eens met een hoop verdachten.

De naam ‘Marengo’ is willekeurig gekozen door een computer en verwijst naar een textielsoort. De verdachten worden gezien als een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe. De bekendste van de vijf slachtoffers is crimineel en misdaadverslaggever Martin Kok. Het onderzoek naar een reeks liquidaties kwam in 2017 op gang, onder meer door afspraken met kroongetuige Nabil B. Drie jaar later staat de groep, die in de volksmond ‘mocro-maffia’ is gaan heten, eindelijk terecht.

In de zaak heeft kroongetuige Nabil B. tientallen belastende verklaringen over Taghi en andere verdachten afgelegd. In ruil daarvoor heeft het OM hem een gehalveerde strafeis toegezegd. B. (32) wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties en bij twee pogingen daartoe. Hij kan wat het OM betreft voor deze feiten een straf van 12 jaar (in plaats van 24) tegemoetzien.

Het liquidatieproces ‘Marengo’ rond Ridouan Taghi zal niet eerder dan begin volgend jaar inhoudelijk behandeld worden. “Aanvankelijk dachten we dat eind dit jaar wel zou kunnen, maar dat lijkt iets te optimistisch”, aldus het Openbaar Ministerie tijdens de zogenoemde pro-formazitting op 27 februari.

Reden hiervoor is dat het OM momenteel nog onderzoek doet naar meer recente feiten waar Taghi mogelijk bij betrokken is, zoals bijvoorbeeld de moord op advocaat Derk Wiersum. Waarschijnlijk zal dit geen deel uit gaan maken van Marengo, maar een nieuw proces worden.

Het OM kan nog niet inschatten wanneer deze onderzoeken klaar zijn en zo lijkt er aan het proces tegen de tot voorheen meeste gezochte crimineel van Nederland nog lang geen einde te komen.

** In de uitzending te horen vanaf  minuut 24**.