Ayahuasca is een illegale drug, afkomstig uit Zuid-Amerika. In het Amazonegebied is het drinken van het bruinrode drankje al eeuwen een religieuze traditie. Ook steeds meer mensen in de westerse samenleving drinken tegenwoordig dit bittere drankje. De ‘trip’ die je maakt, wordt door vele gebruikers omschreven als een innerlijke reis. Tijdens de trip, die soms wel zes uur kan duren, ontdekken veel gebruikers een nieuw deel van zichzelf.

“In het dagelijks leven volgen onze gedachten steeds dezelfde patronen”, vertelt Leonie Kamps, deskundige van het Trimbos. “Je brein werkt eigenlijk op de automatische piloot. Als je trippende middelen zoals ayahuasca gebruikt, worden deze denkweggetjes tijdelijke afgesloten. Hierdoor kan je op een nieuwe manier naar zaken kijken. Gebruikers krijgen door het middel nieuwe inzichten, die ze ook door kunnen zetten in hun dagelijks leven.”

Stijn Pruijsen (22) heeft al acht keer ayahuasca gebruikt. “Toen het op mijn pad kwam, dacht ik, dit móet ik doen. Ayahuasca heeft mij heel erg geholpen. Na mijn eerste reis had ik het gevoel dat ik mezelf voor het eerst echt in de spiegel kon aankijken en wist wie ik was. Ik was herstellende van een zware depressie. Dankzij ayahuasca ben ik erachter gekomen dat ik meer waard ben dan ik dacht. Ook heeft het middel me laten inzien dat er meer in het leven zit. Ik ben hier op aarde gekomen met een doel.”

Ayahuasca is in Nederland sinds 1966 illegaal, dat komt door de trippende stof DMT. Ondanks dat het middel illegaal is, bieden veel bedrijven nog steeds ayahuascatrips. Het is belangrijk dat je zo’n heftige trip onder goede begeleiding ervaart, vinden zowel deskundige Leonie Kamps als gebruiker Stijn Pruijsen.