De ambassadeurs van de vrijheid zijn bekend. Roxeanne Hazes, Snelle en Kris Kross Amsterdam zullen met een helikopter het land over vliegen.  Tijdens de festivals van de Vrijheid zullen zij 5 mei muzikaal verfijnen. Deze festivals zijn in het leven geroepen om meerdere redenen, maar de belangrijkste is: ‘Vier De Vrijheid met zijn Allen!’. Vierde de mensen in 1945 ook de vrijheid met muziek? En hoe? Welke muziek zorgde voor betovering tijdens deze historische gebeurtenis en roept dat gevoel nog steeds op als mensen het nu horen?

Leen Huisman (89) is oud radio-dj en hij heeft een verzameling van wel 1000 platen. Alle platen zijn gecategoriseerd in jaartallen. Huisman is opgegroeid met muziek en is al begonnen met verzamelen toen hij 8 jaar oud was.

Hij heeft ook een sectie met populaire muziek in het jaar 1945. Huisman is een gepassioneerde man, die veel waarde aan de muziek hecht: ‘Als ik bepaalde liedjes hoor dan word ik teruggetrokken in die tijd. Dan ontstaat er een vrijheidsgevoel in mijn buik, maar dat niet alleen… ook herinneringen aan de oorlog komen vrij’.

Hij loopt langs zijn kast en pakt er een cd’tje uit. Het optimistische nummer ‘In The Mood’ van Glenn Miller vult de ruimte. ‘Dit is het belangrijkste lied in die tijd. Ook als ik dit nu hoor, word ik gelukkig. Ik probeer het elke dag te luisteren’.

Muziek-filosoof Tomas Serrien is gespecialiseerd in wat muziek doet met je hersenen: ‘Mensen hadden tijdens de bevrijding een hele traumatische ervaring achter de rug, en dan dient muziek als een soort mantel die je om je heen sluit’. Muziek tijdens de bevrijding leeft nog steeds en zolang mensen er over kunnen vertellen blijft de herinnering bestaan.