Vandaag hangt Engeland massaal de regenboogvlag uit het raam. De dag tegen homofobie in het voetbal is namelijk aangebroken. Verschillende organisaties en vakbonden zetten zich in tegen discriminatie op het veld. In Nederland bestaat er niet zoiets als: ‘Dag Tegen Homofobie in het Voetbal’. Dat betekent niet dat we niks tegen dit probleem doen. Karin Blankensteijn van de ‘John Blankensteijn Foundation’ zet zich hier met meerdere vrijwilligers voor in. ‘Het allerbelangrijkst is dat mensen in gaan zien hoe kwetsend scheldwoorden kunnen zijn. Discriminatie moet in zijn geheel aangepakt worden en homofobie valt hier uiteraard onder’, aldus Blankensteijn.

Blankensteijn is niet de enige die zich bekommerd over discriminatie binnen het voetbal. De Haagse Maron Pots is de oprichter van de supportersclub van Ado Den Haag, namelijk de Roze Reigahs. Hij vindt het heel belangrijk dat er meer aandacht aan wordt besteed: ‘Je zou kunnen zeggen dat het steeds beter gaat, maar tegelijkertijd ook niet. Mensen hebben nog steeds geen besef hoe erg het leeft op het veld. Jongens kunnen echt niet uit de kast komen. Aan de andere kant wordt er veel over rondom de tafel gezeten, en dat is goed om te merken dat er wel over gepraat wordt’.

In het huis van Blankensteijn zijn meerdere vaantjes en regenboogvlaggen opgehangen. Grote posters van T-shirts met het logo van haar foundation prijken op haar muur. Ze kijkt tevreden rond en zegt: ‘Ik ben elke keer weer trots als ik hier staan, ik zie de toekomst zeker optimistisch in maar er moet nog wel veel gebeuren. Mensen moeten in zien dat het om de sport gaat en niet om degene die de bal voortbeweegt, of dat nou een homoseksueel is of een transgender… het zou niet uit moeten maken.’