Vrouwentepels lijken anno 2020 een steeds groter taboe te worden. Ook online. Op Instagram worden foto’s van vrouwelijke tepels verwijderd omdat zij door de communityrichtlijnen van het platform als naaktbeelden worden bestempeld. Bij foto’s van mannelijke tepels is dit niet het geval.

Yuri Uhlrichs, seksuoloog en werkzaam bij kenniscentrum Rutgers, vertelt wat hij vindt van het taboe rondom vrouwentepels. “Bij vrouwen hebben borsten een seksuele betekenis en bij mannen niet. Toch heeft de vrouwenborst ook andere functies, zoals het voeden van baby’s. Het is gek dat juist dat dat ene seksuele aspect ervoor zorgt dat de borst niet getoond mag worden. Het geeft ook aan dat er naar vrouwen meer dan mannen met seksuele blik naar wordt gekeken.”

Ook kunstenares Annet Tersteeg vindt het vreemd dat er zo anders naar het vrouwenlichaam wordt gekeken. Ze maakte voor haar project ‘Vrouwentrots’ afdrukken van honderden vrouwenborsten. “Ik vind een mannentorso net zo interessant als een vrouwentorso. Het is heel apart dat borsten van vrouwen niet getoond en geaccepteerd worden maar de mannenborst wel.”

Een beweging die zich inzet voor gendergelijkheid op dit gebied is Free the nipple.Volgens de beweging is het voor vrouwenemancipatie noodzakelijk dat de maatschappij stopt met het seksualiseren van de vrouwenborst.