Een ‘vredesakkoord’, of toch niet…?

De Amerikaanse president Trump was afgelopen week trots op zijn behaalde succes in Afghanistan. De Verenigde Staten sloot namelijk een akkoord met de Taliban. Een vredesakkoord, zo noemen de VS het.

De onderhandelingen over dit akkoord begonnen al geruime tijd geleden: “Maar dan under de radar.” De eerste voorzichtige gesprekken begonnen onder Obama. Een slimme zet van president Trump om dit akkoord in het jaar van de verkiezingen door te zetten. Waar voorgaande president Bush weigerden te onderhandelen ‘with these terrorists’, deed Trump dit wel. Zo laat hij zich zien als ‘America First President’, het belang van de VS staat voorop, in elke situatie en onder elke omstandigheid.

Niels Terpstra, Afghanistan-deskundige en promovendus geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, werpt een kritische blik op het akkoord. Is er wel sprake van een ‘vredesakkoord’? Of is dit wel een heel rooskleurige weergave.

In het akkoord staat onder andere aangegeven dat de Verenigde Staten zich langzaam zal terugtrekken uit Afghanistan. Voorwaarde is dat de Taliban zich houdt aan bepaalde eisen. Eén van deze eisen is het bestrijden van groeperingen als Islamitische Staat en Al Qaida. Aangezien de Taliban geen homogene partij is, lijkt dit een pittige opgave. Niels Terpstra legt dit uit in het interview. Is het haalbaar?

Toename aan terroristische aanslagen?

Is er een mogelijkheid dat we nu in het Westen gevrijwaard blijven van nieuwe aanslagen? Deskundige Teun van Dongen is onderzoeker op het gebied van terrorisme en nationale veiligheid. Ook schreef hij enkele boeken: “Radicalisering ontrafeld: tien redenen om een terroristische aanslag te plegen” en “Te vuur en te zwaard”. Hij vertelt over mogelijke gevolgen op dit gebied.

Met het tekenen van het akkoord komt er niet meteen een einde aan de spanningen. Voor Afghanistan zal de spannende periode van onderhandelingen nu pas aanbreken. De Taliban heeft het akkoord met de VS namelijk gesloten buiten de Afghaanse regering om. Nu is het de kunst de regering voor dit akkoord te winnen. Een spannende fase.