Afgelopen zondag was het Internationale Vrouwendag en dit jaar stond deze dag in het teken van vrijheid met de insteek: vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn, maar vanzelfsprekend. Wereldwijd gingen vrouwen de straat op om aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. Want hoe goed emancipeert Nederland op dit gebied? Eind 2019 is Nederland namelijk 11 plekken naar beneden gezakt op de ranglijst voor genderlijkheid. Volgens Aletta Makken, eigenaar van het platform Internationale Vrouwendag, is deze dag dus nog zeker weten hard nodig.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van kiesrecht. In 1912 vond de allereerst viering van deze dag plaats in Nederland. Dit werd georganiseerd door de Sociaaldemocratische Vrouwenclubs. Een paar jaar later, in 1922, werd 8 maart als specifieke datum gekozen. Deze dag werd gekozen naar aanleiding van de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York.

Leuke feitjes over vrouwen: vrouwen vormen 50 procent van de wereldbevolking, verdienen 10 procent van het wereldinkomen, van alle regeringsleiders op de wereld is vijf procent vrouw, van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 38 procent vrouw en tot slot verdienen vrouwen in Nederland gemiddeld 23 procent minder dan mannen.