Een spannend jaar voor de Amerikanen, zal Trump worden herkozen of niet? De voorverkiezingen zijn in volle gang en wie de democratische tegenstander van Trump wordt is nog maar de vraag. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen Joe Biden en Bernie Sanders.

Op Super Tuesday afgelopen drie maart werden in veertien verschillende staten voorverkiezingen gehouden. Democratische kiezers in onder andere Texas en Utah gingen naar de stembus om op een presidentskandidaat te stemmen. Joe Biden won met overmacht in tien staten, maar Bernie Sanders won de trofee van de avond, Californië.
In de aanloop van de voorverkiezingsdag haakten enkele presidentskandidaten af. Miljardair Tom Steyer, senator Amy Klobuchar en oud-burgemeester Pete Buttigieg stapten alle drie uit de race. Ook senator Elizabeth Warren en miljardair Mike Bloomberg gooiden de handdoek in de ring nadat ze ver achter liepen op koplopers Sanders en Biden. Verwacht wordt dat de twee mannen samen zullen strijden om de winst.

De tweede grote verkiezingsdag
In zes staten, waaronder Mississippi en Washington zijn afgelopen dinsdag weer voorverkiezingen gehoudenOpnieuw is Biden de grote winnaar van de avond. Hij won in vier van de zes staten, waaronder het dichtbevolkte Michigan. Dit was dan ook de grote prijs. De eerste staat is met een grote werkende klasse die naar de stembus mocht. In 2016 versloeg Sanders Hillary Clinton hier nog net, nu kozen de inwoners toch voor Biden.

De twee kandidaten
Wie zijn die twee populaire mannen eigenlijk? Joe Biden, de koploper in de race en het vertrouwde gezicht van de Democratische Partij, is voormalig vicepresident van tijdens de regeringsperiode van Obama. Hij is zevenenzeventig jaar en deed al twee keer eerder een gooi naar het presidentschap, namelijk in 1988 en 2008. Beide keren stapte hij al vroeg uit de race, omdat hij in geen enkele staat won.
Zal het gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’ gelden voor Biden? Zijn campagne heeft vooralsnog vooral in het teken gestaan van het verslaan van Trump. Die strijd loont, want uit de exitpolls van de Washington Post bleek dat dit tijdens Super Tuesday een doorslaggevende factor is geweest voor veel kiezers die op het laatste moment een keuze hebben gemaakt.
Volgens dezelfde poll ligt de leeftijd van zijn publiek wat hoger, het grootste deel is namelijk vijfenzestigplus. Ook is de meerderheid van zijn aanhangers zwart. Hij spreekt zich veel uit over ongelijkheden in de maatschappij, waaronder vrouwenrechten en ‘racial issues’.

Ook Bernie Sanders ondernam eerder een poging om presidentskandidaat te worden voor de Democratische partij, namelijk in 2015/2016. Hij verloor destijds van Hillary Clinton, die de uiteindelijke Democratische kandidaat werd.
In hoeverre zijn Sanders en Biden te vergelijken? Eigenlijk in niet zoveel. Sanders is aanzienlijk linkser dan zijn rivaal. De achtenzeventigjarige kandidaat is een socialist en gelooft sterk in gelijkheid. In tegenstelling tot de oudere achterban van Biden heeft Sanders hele jonge en liberale aanhangers. Zijn grootste groep supporters is tussen de achttien en negenentwintig jaar. Een logische reden daarvoor zou zijn dat hij pleit voor gratis studeren en het afbetalen van studieschulden.

Deze schulden zijn niet het enige wat hij de overheid wil laten betalen. Een ander groot punt op Bernie zijn agenda is het veranderen van het huidige zorgsysteem. Hij pleit namelijk voor ‘Single-payer healthcare’. Dit houdt in dat Amerikanen geen zorgverzekeringspremie meer hoeven te betalen en door het reguleren van de prijzen zou de zorg goedkoper worden.
Dit alles valt samen onder zijn grootste doel en dat is gelijkheid.

Het verdere verloop
Voor veel Amerikanen blijft de belangrijkste zaak het verslaan van Trump. 43% van de stemmers gaf in de poll aan liever een kandidaat te kiezen die sneller Donald Trump kan verslaan, dan iemand waarvan ze het met een groot deel van de campagnepunten eens zijn. We zullen het komende halfjaar nog moeten afwachten. Er kan nog van alles veranderen, maar Joe Bidon staat het hoogst in de peilingen. We zijn nu op weg naar de Democratische conventie in juli.