Formule 1-Teams niet meer over het strand naar Grand Prix

Formule 1-Teams niet meer over het strand naar Grand Prix

“Ik verwacht dat er alsnog mensen naar het strand zullen gaan.”

NOORDWIJK/ZANDVOORT- Het strand tussen Noordwijk en Zandvoort wordt niet meer gebruikt om de Formule 1-teams te vervoeren voor de Dutch Grand Prix. Evenementenorganisator The Spot Event heeft dit bevestigt tegenover NH Nieuws. Dit zorgt voor opluchting bij actievoerder Koen Zonneveld, die een blokkade op wilde starten tegen dit plan.

Drie teams van de Formule-1, Mercedes, Red Bull van Max Verstappen en AlphaTauri-Honda, verblijven in Noordwijk tijdens de Dutch Grand Prix. Mocht het circuit niet te bereiken zijn via de reguliere weg of met behulp van een helikopter, dan was er een noodplan om over het strand vanuit Noordwijk naar het circuit in Zandvoort te rijden. Tegen dit plan kwamen veel boze reacties van omwonenden en natuurorganisaties. Een petitie werd meer dan 48.000 keer getekend en er werd een Facebook actie opgezet om de auto’s te blokkeren.

Rustgebied
9 mei 2019 opende twee wethouders een rustig strandreservaat.  Strandbezoekers worden door hoge palen verleidt een 3 kilometer lang stuk strand te vermijden. Volgens de site van Amsterdamse Waterleidingduinen is dit gedaan om de rust te bewaren op dat strand en de natuur zijn gang te laten gaan. Dat de karavaan van de Formule 1 door dit gebied zou gaan rijden, was tegen het zere been van veel buurtbewoners en natuurorganisaties.

Actievoerder Koen Zonneveld wilde dit voorkomen. Hij startte een Facebook actie en riep tegenstanders op om tijdens de Grand Prix de auto’s tegen te houden, door een menselijke ketting te vormen bij de opgangen van het strand. “Alles moet wijken voor de Grand Prix. Ik ben geen natuuractivist, maar dit gaat mij als burger te ver”, legt Koen uit. Het gaat volgens hem vooral over de precedentwerking. “Bij een volgend evenement wil een andere organisatie ook over het strand kunnen rijden. Dan kan de gemeente amper nee zeggen.”

Na veel commotie vanuit het binnen- en buitenland heeft de vervoerder The Spot Event aangegeven aan NH Nieuws niet gebruik te zullen maken van het strand. Toch geeft actievoerder Zonneveld aan dat hij denkt dat er nog wel mensen naar het strand zullen gaan. “Blokkeer Strandverkeer roept niet meer op om dit te doen, maar ik denk dat mensen argwanend zijn en alsnog naar het strand zullen gaan.”

De gemeentes Zandvoort en Noordwijk willen geen aandacht meer aan dit onderwerp besteden ondanks dat ze van plan waren een ontheffing te verlenen. “Met het besluit van The Spot Event om af te zien van het vervoer over het strand, is het onderwerp voor ons beeïndigd.”

Samen met Zonneveld kijken we terug op dit proces.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *