Brengt het coronavirus het Eurovisie Songfestival in gevaar?

Brengt het coronavirus het Eurovisie Songfestival in gevaar?

Door het dolle heen waren we toen Duncan Laurence afgelopen jaar het Eurovisie Songfestival won. Mensen over de hele wereld zouden in 2020 naar ons kleine kikkerlandje komen, want het Songfestival zou eindelijk weer een keer in Nederland worden gehouden na bijna 50 jaar. Maar gaat dit nu nog wel door?

De Fransman Marcel Baison wilde een festival opzetten voor Europa. Bijkomende gedachte was volgens Rozegolf.nl dat door middel van muziek de landen met elkaar verbonden zouden worden in het naoorlogse Europa. Het eerste festival werd voor het eerst gehouden in 1956 in Zwitserland.

Het eerste Eurovisie Songfestival

Het eerste festival zag er heel anders uit dan nu. Er deden namelijk maar zeven landen mee, met elk twee liedjes. Zwitserland won het eerste Songfestival met het nummer ‘Refrain’. Het Songfestival werd steeds populairder en er gingen steeds meer Europese landen aan meedoen. In 2004 is er een halve finale ingevoerd, omdat het anders te veel landen waren die meededen. Afgelopen jaar deden er maar liefst 41 landen mee, waarvan er 26 in de finale zijn beland.

En die finale wonnen wij. Het was tot op het laatste moment spannend, maar toch won Duncan Laurence namens Nederland het festival. Het nummer ‘Arcade’ is inmiddels niet meer weg te denken van de radio. Toen de winst bij iedereen was doorgedrongen kwam er een probleem; waar komt het Songfestival in Nederland?

Na velen factoren tegen elkaar te hebben afgewogen is er besloten om het Eurovisie Songfestival dit jaar te houden in Ahoy, Rotterdam. Het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam is een samenwerking tussen de projectorganisatie die bestaat uit: de NPO, AVROTROS, NOS en EBU (European Broadcasting Union) en natuurlijk de gemeente Rotterdam. En aan zo’n gigantisch feest hangt natuurlijk een prijskaartje. De prijs van een kaartje om erbij te kunnen zijn varieert tussen de 73 en de 180 euro.

Gaat het feest nog wel door?

De vraag is alleen of het allemaal nog wel door kan gaan. Het coronavirus verspreidt zich sinds begin januari over de hele wereld. De besmettingen lopen erg snel op, en het virus heeft nu ook Nederland bereikt. Vormt dit een bedreiging voor het Songfestival?

Het besluit om in Nederland evenementen en concerten af te zeggen vanwege het coronavirus ligt vooralsnog bij de lokale GGD-diensten. Het is niet te voorspellen of op een later moment de richtlijnen voor het cancellen van grote evenementen, zoals het Eurovisie Songfestival, landelijk voorgeschreven gaan worden.

“De Nederlandse organisatie van het Eurovisiesongfestival oriënteert zich momenteel op verschillende mogelijke scenario’s in verband met het coronavirus”, meldt het AD. Welke scenario’s dit zijn wil de woordvoerder van NPO niet zeggen: “Het is op dit moment te vroeg om in te gaan op deze eventuele scenario’s, aangezien deze afhankelijk zijn van de ontwikkelingen de komende periode. Onze focus ligt nog steeds op het produceren van een onvergetelijk Eurovisie Songfestival.”

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)houdt ons op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus. Het RIVM is een kennis- en onderzoeksinstituut in Nederland, gericht op de bevordering van de volksgezondheid en een gezond en veilig leefmilieu. Eerder gaf de NPO de richtlijnen op te volgen die het RIVM adviseerde over het afzeggen van bepaalde evenementen. Tot nu toe heeft het RIVM nog geen urgentie het festival niet door te laten gaan, en heeft dus ook nog niks laten weten over het gevolg van het virus op het Songfestival.

Ander geluid

Maar er zijn ook andere stemmen in Nederland: “Het coronavirus kan een bedreiging vormen voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam”, vindt viroloog Ab Osterhaus. Het is volgens hem onverstandig om zoveel mensen vanuit de hele wereld bij elkaar te brengen.

De fractie wil weten welke scenario’s het college klaar heeft liggen als het zo ver komt dat het coronavirus een echte bedreiging vormt voor het Songfestival. Ook is de vraag gesteld of bezoekers uit landen waar het virus al uitgebroken is, actief worden gescreend op ziekteverschijnselen. Hier is nog geen duidelijkheid over.

Wat zou je doen?

 

De meningen over het virus verschillen enorm. De ene helft van het land vindt dat men zich niet zo aan moet stellen, het is immers maar een griepje. Toch zijn er ook mensen die massaal desinfecterende producten inslaan om te voorkomen dat zij dan ook maar iets met het virus te maken gaan hebben. Op de vraag of het Songfestival nog wel door moet gaan is nog geen antwoord, maar laten we het positieve er van in blijven zien; het kan nog steeds dat het virus de kop in wordt gedrukt, en het grote spektakel gewoon door kan gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *