Sinds de uitbraak van het coronavirus heerst er over een groot deel van de wereld angst. Na Wuhan in China is nu ook het Noord-Italiaanse Lombardije op slot gezet, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Doordat er nog steeds relatief weinig bekend is over het virus lijkt angst nog steeds bij veel mensen de boventoon te voeren. Thomas Tuinman (39), psycholoog bij Psycholoog-nu, legt uit wat angst is en wat de gevolgen hiervan zijn op het moment dat je angst ondergaat.

 “Als er ergens heel veel angst is ben je sneller geneigd het gevoel van angst te voelen. Angst kun je het beste omschrijven als een biologisch actieprogramma dat een ander deel van ons zenuwstelsel activeert. Bij dieren is het zo dat die na het ervaren van angst, de angst van zich kunnen schudden. Mensen kunnen angst echter minder goed van zich afzetten. Vaak zie je niet echt een directe dreiging die voor angst zorgt, wel is het zo dat angst besmettelijk is. De meeste angsten nemen we over van elkaar of ontstaan door ervaringen. Stel dat je ooit een keer door een hond bent gebeten, dan kan er daarna de angst voor allerlei honden ontstaan. Wat mensen met angst zou kunnen helpen is om eerst eens te relativeren en te kijken of er daadwerkelijk iets om bang voor te zijn. Doordat het coronavirus sinds de ontdekking keer op keer wordt uitgelicht in de media is er inmiddels ook een bepaalde angst gecreëerd. Zelf ben ik totaal niet bang voor het coronavirus omdat ik nog relatief jong en gezond ben”, aldus Tuinman.

Coronavirus over de wereld

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 3000 doden gevallen en heeft het aantal besmettingen de 100.000 gepasseerd. De Amerikaanse president Donald Trump beschouwt het coronavirus als een varkentje dat hij en zijn regering wel even zullen wassen. Kim Jong-Un, staatshoofd van Noord-Korea, presenteert zijn land als een onneembare vesting voor het coronavirus, echter vrezen deskundigen het ergste voor Noord-Korea. Opvallend is dat minister-president Mark Rutte vrijdag 6 maart tijdens de wekelijkse Ministerraad, vertelde dat er tot dusver geen extra maatregelen nodig zijn tegen het coronavirus in ons land. Wel gaf Rutte aan dat het bedrijfsleven steeds meer last krijgt van het virus. In Nederland is inmiddels de eerste dode gevallen als gevolg van het virus en loopt de teller van het aantal besmetting gestaag door. Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt inmiddels tegen de 300 aan en de vraag is wanneer de verspreiding eindelijk tegengehouden kan worden.

Wat is het coronavirus precies?

Nu het coronavirus zich in een gestaag tempo over de wereld verspreidt, vragen steeds meer mensen zich af wat dit virus nou precies inhoudt. Bekend is in ieder geval dat het virus zich verspreidt via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar. Een besmet persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Wel moet hierbij benoemd worden dat het meestal vijf tot zeven dagen duurt voordat de klachten beginnen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen. Verreweg de meesten hebben milde, griepachtige klachten. Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of zieken . Het nieuwe virus is een variant van de ziektes die we al kennen. Een voorbeeld hiervan is Sars, een levensbedreigende longontsteking.

Besmetting voorkomen

Wat kun je doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is een vraag die bijna dagelijks in het nieuws verschijnt. Tot nu toe lijkt het coronavirus vooral voor ouderen en zieken een gevaar te zijn. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn simpel. Deze maatregelen gelden namelijk voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, aldus het RIVM. Het is altijd belangrijk om: je handen regelmatig te wassen, te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Opmerkelijk is dat volgens het RIVM het dragen van een mondkapje in het dagelijks leven geen bescherming biedt tegen het coronavirus. Ademen in een kapje is lastig. Een kapje wordt ook warm. Daardoor gaan mensen er vaak aanzitten met hun handen. En dat mag juist niet omdat er virus op het kapje kan zitten. Enkel medisch personeel dat professionele mondkapjes draagt, zijn beschermd tegen mogelijk besmette patiënten.

Sinds vrijdag 28 februari kan iedereen met vragen over het coronavirus terecht bij het publieksinformatie nummer 0800 1351.