Het coronavirus heeft deze tijd veel invloed op verschillende aspecten in ons leven. Naast een toename van angst onder de mensen en meer aandacht voor hygiëne, heeft ook de handel tussen China en Nederland het zwaar. Als er al iets klaarligt is het de vraag of het verscheept kan worden, en op wat voor manier.  Dat geldt ook voor erotische producten. Bij EDC, groothandel in seksspeeltjes merken ze dat maar al t goed. “Wij verwachten een tekort vanaf april.”, aldus Evertine Visser, woordvoerder EDC.  

EDC levert hun producten aan sekswinkels door heel Nederland en aan webshops als bijvoorbeeld In december 2019 leek alles nog probleemloos. De kerstperiode kwam eraan, een zeer winstgevende tijd. Nederlanders geven elkaar namelijk graag een erotisch cadeau rond de kerstdagen. “Vanaf oktober waren we al bezig extra voorraad binnen te halen met in het achterhoofd de kerstperiode en het Chinese nieuwjaar”, vertelt Evertine. Tijdens het Chinese Nieuwjaar ligt de productie van goederen stil, terwijl dan net de verkoop van erotische producten een piek ervaart. Daar was de groothandel op voorbereid. De uitbraak van het coronavirus was een vieze tegenvaller. “In de derde week kwam de productie voorzichtig weer een beetje op start. Maar we zien nu nog geen producten verscheept worden.”

In de laadruimtes van de groothandel komen nog wel dozen binnen en delen van het magazijn zijn gevuld met stapels rijen, in tape verpakte pallets. “Momenteel komt alles dat op zee was nog binnen. We ontvangen dus nog wel producten, maar de productie is China is nu nog maar op 1/3 van wat wij normaal ontvangen rond deze tijd.” vertelt Pascal Loer, Junior accountmanager van EDC voor Nederland, België en de Verenigde Staten. “Als het zo zal blijven gaan verwachten we vanaf april een tekort. Hoe lang dat te kort gaat duren weten we nog niet, voor nu staat het al vastgesteld op twee maanden. Als dat gaat lukken dan.”

Het schip doet er ongeveer 6 weken over om Nederland te bereiken.  Alles dat nu niet verscheept kan worden voelt de groothandel, en daarmee een flinke hoeveelheid seksshops en websites een stuk later pas door de tijd op zee. “We weten nu wel redelijk goed wat er in de fabrieken gebeurt, maar het probleem ligt breder”, gaat Evertine verder. “Het is namelijk niet alleen zo dat de geproduceerde goederen uit de fabrieken niet naar Nederland kunnen komen maar ook de handel naar China toe is lastig.”
Het vastlopen van de handel naar China toe betekent voor EDC dat er geen grondstoffen naar de fabrieken kunnen die nodig zijn voor de productie van de seksspeeltjes. “We weten niet goed hoe we alle grondstoffen die nodig zijn voor de seksspeeltjes het land in krijgen”

Nederland is niet de enige plek die via deze wegen het tekort gaat voelen. “Wij zijn leverancier voor winkels en seksshops die door heel Europa zitten’’, ligt Evertine toe.  “Als groothandel zijn we zelfs leverancier voor over de hele wereld”, vervolgt Pascal verder. Gelukkig gaat de groothandel niet bij de pakken neer zitten. “We proberen zo veel mogelijk bij andere grote leveranciers in te kopen.” Er werd vooral gevreesd voor de populairdere speeltjes in de branche. Producten als dildo’s, vibrators maar ook de steeds populairder wordende pinguïns gaan hard. Dat probleem is inmiddels gelukkig opgelost. “De populaire speeltjes zijn niet langer in de problemen, dat leek eerst wel zo te zijn.”

Momenteel is er een assortiment van 14.000 speeltjes, maar enkele producten zullen daarvan niet meer te verkrijgen zijn. Ze laten lust-hebbend Nederland echter niet volledig aan hun lot over. “Voor nu kopen we ook in bij andere leveranciers zodat wij soortgelijke producten kunnen aanbieden. Dat geldt zowel voor business-to-business als de individuele consument. Wat we niet meer hebben zal op de websites niet meer te zien zijn maar we helpen wel met zoeken door soortgelijke alternatieven aan te bieden. Producten van ons eigen merk zullen sneller moeilijk te verkrijgen zijn.”