“Meer dan zeventig procent van de honden heeft angstklachten”

“Meer dan zeventig procent van de honden heeft angstklachten”

Photo by Lum3n.com from Pexels

In Nederland zijn 2,2 miljoen honden. Heb je een hond? Dan is de kans groot dat hij wel eens bang is. Volgens een Fins onderzoek dat op 5 maart gepubliceerd werd, bleek dat meer dan  zeventig procent van de honden problematisch gedrag vertoont, zoals angst en agressie. Bijna een derde van de angstige honden is bang voor geluid. Verder zijn veel honden bang voor andere honden, vreemden en voor nieuwe situaties. (Salonen et al., 2020)

ANGST IS ONGEZOND

Volgens dierenarts Laura Oosterloo is angst bij honden niet gezond: “Angst verlaagt de weerstand van de hond. Daardoor wordt de hond vatbaarder voor infecties. Er kunnen dan infectieziekten optreden die maag-, darm- en luchtwegklachten kunnen veroorzaken.” Als honden bij haar in de praktijk komen merkt Laura vaak dat ze angstig of gespannen zijn. Ze probeert de hond dan eerst rustig te krijgen voordat ze hem gaat behandelen. “Ik heb een grote pot met koekjes staan, daar worden honden meestal wel blij van. Dan aai ik ze en vervolgens maak ik op een luchtige manier contact met het baasje. Sommige honden moet je niet direct in de ogen aankijken omdat ze daar gestrest van raken. Het is belangrijk om de hond op zijn gemak te stellen. Het heeft namelijk niet zoveel zin om met een hond aan de slag te gaan die veel verzet heeft.”

OMGAAN MET ANGST

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond minder angstig is en dus gezonder wordt? Hondengedragsdeskundige Alexandra Wilkinson legt uit: “Veel hondentrainers zeggen dat je een hond moet negeren als hij angstig wordt. Je zou zijn gedrag namelijk bevestigen als je hem steunt. Dat is niet zo. Een hond kan zich juist eenzaam voelen als hij niet gesteund wordt door zijn baas. Je kunt hem dus best even aaien en geruststellen.”

Salonen, M., Sulkama, S., Mikkola, S. et al. Prevalence, comorbidity, and breed differences in canine anxiety in 13,700 Finnish pet dogs. Sci Rep 10, 2962 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-59837-z

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *