“De coupé was leeg en hij kwam tegenover me zitten, dat vond ik raar, toen hij naar me bleef kijken en lachen wist ik dat er iets mis was”, Georgia Oost is al vier keer een treinrukker tegengekomen in het openbaar vervoer. Zij is niet de enige Nederlander die hiermee te maken krijgt, begin maart werd een foto vrijgegeven van de man die zijn geslachtsdeel aan een medepassagier had laten zien en er zijn vorig jaar meer dan 200 meldingen gedaan van soortgelijke incidenten.

“Ik heb geluk gehad dat mijn omgeving mij heel goed opgevangen heeft”, laat Georgia Oost weten. Dit geld niet voor iedereen, vaak wordt er om gelachen door mensen uit de omgeving. “Het is vervelend als iemand zegt dat zij wel van zich af had geslagen, onbewust zorgen ze ervoor dat ik het gevoel krijg dat ik verkeerd gehandeld heb in de situatie.” Van je afslaan is volgens seksuoloog Jelto Drenth ook niet de oplossing, “er zitten echte psychopaten tussen, dat kan gevaarlijk zijn.”

Georgia Oost zit na haar ervaringen minder gerust in de trein, “ik ga liever naast vrouwen zitten en als er een man naast me komt zitten houd ik die scherp in de gaten.” Door erover te praten met andere slachtoffers van treinrukkers, heeft Georgia het incident een plekje kunnen geven. “Ik raad iedereen aan om erover te praten en als je het mentaal aankunt, doe dan aangifte. Hoe meer meldingen er worden gedaan, hoe meer treinrukkers op gaan vallen.” Niet iedereen die te maken krijgt met een treinrukker doet aangifte, vaak schamen meiden zich of weten ze niet dat dit strafbaar is. “Het is lastig in te schatten met wat voor een treinrukker je te maken hebt, soms helpt het als je er iets van zegt, soms worden ze dan boos, je kan dat als slachtoffer moeilijk inschatten”, laat meneer Drenth weten. “Het is belangrijk dat je jezelf nooit in een positie brengt waarin je in gevaar bent.”

Klik hier om naar slachtofferhulp te gaan als je hulp nodig hebt bij dit onderwerp.