120 jaar Ajax Amsterdam

120 jaar Ajax Amsterdam

Wie jarig is verdiend aandacht, zo ook Ajax dat op 18 maart 1900 is opgericht in Amsterdam. Deze week bestaat de club, die al sinds de oprichting onafgebroken in de eredivisie speelt, 120 jaar. Oud-trainer Aad de Mos en clubwatcher Mike Verweij spreken over herinneringen die hun zijn bijgebleven en de huidige stand van zaken bij de club uit Amsterdam.

Nu de eredivisie voorlopig wordt stilgelegd biedt dit een mogelijkheid om terug te blikken op de geschiedenis van Ajax. De club is ooit heel klein opgericht in een Amsterdams café door een groepje vrienden en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de eredivisie van Nederland. Ajax won zijn eerste prijs in 1917, de NVB Beker. Een seizoen later in 1918 werden de Amsterdammers voor de 1e keer landskampioen. De ajaxcieden veroverde in het amateurtijdperk, tot 1954, acht keer de landstitel. Drie jaar later op 19 mei 1957 werd Ajax de eerste kampioen van de eredivisie. In de jaren die hierna volgden wist de club uit Amsterdam maar liefst 74 prijzen te veroveren.

De godenzonen van Ajax

Momenteel staat Ajax in de competitie op een gedeelde eerste plek samen met Az. Mocht er later besloten worden om de competitie alsnog af te maken dan kan Ajax er dit seizoen alleen nog maar vandoor met de landstitel. Voormalig coach van Ajax, Aad de Mos, noemt de leegloop van spelers een oorzaak van de tegenvallende resultaten. “Ajax heeft een aantal topspelers verkocht en daarnaast ook te maken gehad met veel geblesseerde spelers. Ik hoop zo snel mogelijk op een terugkeer van Veltman, Ziyech en Babel. Als de lente gaat beginnen speelt Ajax altijd beter”, aldus de Mos. In de jaren 80 had de Hagenaar als coach de beschikbaarheid over spelers als Marco van Basten en Johan Cruijff, opmerkelijk genoeg noemt de Mos dit niet het moment dat hem het meest is bijgebleven. “De wedstrijd Ajax- Liverpool die men de ‘mistwedstrijd’ uit 1966 noemt is bij mij het meest blijven hangen. Ik zag de wedstrijd vanaf de tribune als kleine jongen. Ajax won met 5-1. Dit is voor mij een wedstrijd om nooit te vergeten”.

Ajax toen en nu

Mike Verweij, verslaggever namens de Telegraaf, noemt de herinnering die hem het meest is bijgebleven een gidszwarte bladzijde in de geschiedenis van Ajax. “Tijdens de oefenwedstrijd van Ajax tegen Weder Bremen in Oostenrijk zakte Abelhak Nouri in elkaar en liep onherstelbaar hersenstelsel op. Iedereen had kippenvel over zijn hele lijf, het was verschrikkelijk om te zien gebeuren”, vertelt Verweij. In tegenstelling tot Aad de Mos noemt de clubwatcher overigens een andere belangrijke factor voor de teleurstellende resultaten van de club uit Amsterdam. “Alfred Schreuder was vorig seizoen als technicus heel belangrijk voor coach Erik ten Hag. Het vervelende was dat er na zijn vertrek sprake was van een hoog aantal blessures bij de club. Ten Hag dacht de ideale samenstelling van het middenveld gevonden te hebben maar was door blessures genoodzaakt hiervan af te wijken. Als de competitie ooit nog wordt hervat dan heeft Ajax bijna weer een complete selectie. Denk aan spelers als David Neres, Veltman en Labyad. Tegen de tijd dat de hele selectie weer compleet is, heeft Ajax de beste selectie van heel Nederland en dan mag het landskampioenschap geen probleem zijn”, eindigt Verweij.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *