“Het komt allemaal wel goed” en “In april zal het als bij toverslag verdwijnen”. Dit zijn enkele uitspraken van Donald Trump in tijden van het coronavirus. Inmiddels waren de democratische voorverkiezingen in Ohio al uitgesteld. Vannacht heeft een rechter bepaald om de voorverkiezingen door te laten gaan. Redacteur Josephine Ummels sprak Marc Chavannes, oud Amerika-correspondent van het NRC, over de invloed van het coronavirus op de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

Een ‘foreign virus’ noemde Trump het coronavirus is zijn speech. En op Twitter verwees hij later naar het ‘Chinese virus’. Chinese politicus Yang Jiechi tekende maandag protest aan bij Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken. ‘Elke poging om China te belasteren is gedoemd te mislukken’, zei Yang. Het is volgens de Chinezen een poging om de aandacht af te leiden van zijn eigen ‘incompetentie’.

Trump ligt onder vuur door zijn aanpak. Eerst heeft de president wekenlang geroepen dat het virus wel meeviel. Hij sloot later de grenzen voor Europa, maar deed weinig tegen binnenlandse verspreiding.

Toen kwam maandag het verbod op bijeenkomsten van tien mensen. Alsook het ‘outdining’. Veel staten en lokale autoriteiten hebben al de opdracht gegeven om de scholen en restaurants te sluiten. Een landelijk uitgaansverbod is volgens Trump nog niet aan de orde. En de VS moet er misschien wel rekening mee houden dat het coronavirus mogelijk tot augustus of langer actief blijft.

Amerika-verslaggever Ruben Leter zei in een artikel van het RTLNieuws: “We zien nu een andere Trump, de president laat zien dat hij het virus inmiddels wel serieus neemt. Het probleem is dat de politiek hier zo verdeeld is.”

In 2018 heeft he Witte Huis het team ontbonden dat in de Nationale Veiligheidsraad verantwoordelijk was voor de voorbereiding op pandemieën. Hierdoor is het land minder goed voorbereid op pandemieën zoals covid-19. Ook zijn er in de VS nog steeds te weinig testen beschikbaar voor de Amerikanen. En hij greep het virus aan om te pleiten voor een muur aan de grens met Mexico: “Meer dan ooit nodig.”

Trump vraagt om een tijdelijke verlaging van de loonbelasting. De Democraten willen vooral de armere getroffen gezinnen helpen met voedselhulp en werkloosheidsuitkeringen. De gezondheidszorg in de VS is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. De zorgverzekeringen zijn erg duur en 27,5 miljoen van de 330 miljoen inwoners heeft geen verzekering. Effecten van Trumps bezuinigingen op Obamacare.

Een mogelijk gevolg kan zijn dat mensen die besmet zijn, maar niet verzekerd, de zorg mijden waardoor meer mensen worden besmet. Een kwart van de werknemers heeft geen recht op doorbetaling tijdens ziekte en zal misschien geneigd zijn door te werken en mogelijk anderen te besmetten.

De negatieve effecten op de economie zijn uitermate slecht nieuws voor Trump. Zijn belangrijkste wapen voor herverkiezing is dat onder zijn presidentschap de welvaart is gestegen en de werkloosheid is gedaald. Met de dalende beurzen valt zijn belangrijkste wapen weg.

De voorverkiezingen van de Democraten
Joe Biden loopt aan kop bij de voorverkiezingen. Hij heeft nog geen meerderheid, maar het wordt moeilijk voor Sanders om hem nog in te halen. Biden kreeg er 250 gedelegeerden bij, Sanders rond de 120. In totaal komt Biden dan uit op 1150 en Sanders op 860 gedelegeerden.

Erik Mouthaan, RTL Amerika correspondent zei op Twitter: “Roep zal toenemen op Sanders om uit race te stappen. Er was al het argument: de democraten moeten zich snel verenigen om tegenwicht te bieden aan Trump. Nu zal ook gezegd worden: het zou gevaarlijk zijn om mensen door te laten stemmen in tijden van corona als uitslag vast staat.” Eerder waren de kandidaten al gestopt met openbaar campagnevoeren. En in Ohio gingen de verkiezingen op het laatste moment niet door, omdat de gouverneur van de staat niet wil dat mensen moeten kiezen tussen hun stemrecht en hun eigen gezondheid.

Biden probeerde in zijn toespraak op dinsdagavond Sanders-stemmers naar zich toe te trekken. Hij zei dat de tactieken misschien verschillen, maar dat hij de ‘visie’ van Sanders deelt. Hij noemde in zijn speech ‘betaalbare zorg’ en ‘de aanpak van het existentiële probleem van klimaatverandering’, onderwerpen die de jeugd aan het hart gaat. Ook zei de oud-vicepresident: “Jonge kiezers, ik hoor jullie.”