Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Van allemaal laten vrouwen en ouderen alcohol het vaakst staan.

“Veel Nederlands zijn niet goed genoeg op de hoogte met wat alcohol met je lichaam kan doen. Het heeft veel negatieve effecten en voor veel narigheid kan zorgen”, laat Karin Monschouwer van het Trimbus-instituut weten. Het ministerie van Volksgezondheid houdt regelmatig een peiling met daarin vragen over alcohol. Daaruit blijkt dat de helft van de ondervraagden een onvoldoende scoort.

Aan alcohol zitten veel nadelen. “Ondanks dat het met drank erg gezellig kan worden op een feestje, kan ik meer negatieve effecten opnoemen”, zegt Monschouwer. “Ten eerste, het scheelt een hoop geld als je minder of geen alcohol drinkt. Dranken zonder alcohol zijn veel goedkoper. Ook scheelt het veel calorieën.” In een biertje zitten ongeveer 135 calorieën verwerkt. De Gezondheidsraad zegt bovendien ook dat je meer kans hebt op beroertes, borstkanker, darmkanker en longkanker.

“Geen alcohol drinken wordt wel steeds meer geaccepteerd”, vertelt Monschouwer. “Er worden natuurlijk ook steeds meer acties georganiseerd, zoals Dry January.” Het is een Brits initiatief dat snel is overgewaaid naar Nederland. Tijdens Dry January daag je jezelf uit om een hele maand geen druppel alcohol te drinken. “Ook worden er natuurlijk steeds meer alcoholvrije dranken geproduceerd en verkocht. Een heel goed initiatief, mensen hebben het gevoel dat ze met zo’n drankje er gewoon nog bij horen.” Verantwoordelijkheid en gezondheid wordt voor mensen steeds belangrijker. “Goed dat we dat steeds meer terug gaan zien in de resultaten van drankonderzoeken”, aldus Monschouwer.