Dit zijn woorden die je steeds meer hoort rondom een abortuskliniek. Leden van organisaties als ‘ProLife’ en ‘Schreeuw om Leven’ staan voor de kliniek en proberen vrouwen ervan te weerhouden om naar binnen te gaan. Hierdoor voelen vrouwen zich vaak onveilig en kunnen zij er zelfs een trauma van oplopen. Om dit te voorkomen is er leven in een nieuw project geroepen, namelijk: ‘Het abortusbuddyproject’. Via dit project kan je je opgeven als buddy en kan je mee met een vrouw mee naar een abortus-ingreep. Zo’n buddy gaat mee om de vrouw te steunen.

Initiatiefnemer Eva de Goeij (28) maakte dit afgelopen jaar ook mee. Zij is een abortus ondergaan en werd uitgescholden. ‘’Ik heb me lang daarna nog heel vervelend gevoeld, schuldig. Toen dacht ik bij mij zelf, er is vrijheid van meningsuiting maar vrouwen moeten wel gewoon veilig naar een abortuskliniek kunnen, dus zo is het een beetje ontstaan’. Eva zit al een tijdje bij het feministische platform: ‘De Bovengrondse’, zij zet zich samen met de organisatie in voor vrouwenrechten.

Er zijn al 3200 aanmeldingen om abortusbuddy te worden. ‘We hebben een heel trainingsprogramma opgesteld. Onder andere lichten we de buddy’s voor en gaan we de training in met trainingsacteur zodat er geleerd wordt met veel situaties om te gaan. De buddy’s zijn geen hulpverleners maar ze moeten wel weten wat ze wel en niet moeten zeggen, omdat het vaak een precaire situatie is’, aldus Eva.

Zij vindt het jammer dat zo’n project nog nodig is anno 2020, abortus staat nog altijd op de politieke agenda. Abortus staat namelijk steeds in het wetboek van strafrecht. ‘We moeten niet achterover gaan leunen met het idee dat we een heel progressief land zijn, want er gaan echt nog dingen mis. Er rust nog een groot taboe op abortus, wat gepaard gaat met schaamte en schuld. Dit buddyproject is een hulpmiddel zodat vrouwen zich wat veiliger voelen, en zich niet hoeven te schamen’’.