Een online klopjacht naar de dader

Een online klopjacht naar de dader

Reddit wordt wel eens ‘de voorpagina van het Internet’ genoemd. Met vijftig miljoen unieke bezoekers per dag is de site het grootste forum van de wereld. Onopgeloste zaken en mysteries zijn populaire genres op de website. Het is zelfs een aantal keer voorgekomen dat cold-cases opgelost werden door Reddit-gebruikers. Deze hobby-detectives speuren het internet af op zoek naar nieuwe informatie.

Ook Reddit-gebruiker Philip* wil graag Nederlandse cold-cases onder de aandacht brengen. Hij vindt het namelijk belangrijk dat slachtoffers niet vergeten worden. Een paar maanden geleden schreef Philip een artikel over twee vergelijkbare, onopgeloste moordzaken in Amsterdam. Op 6 september 1992 werden er in de Lauriergracht en Prinsengracht in Amsterdam lichaamsdelen gevonden van een tot op heden onbekende vrouw. In de Egelantiersgracht wordt er die dag een grijs-blauwe koffer gevonden met nog meer delen van het lichaam. De vingertoppen en tenen zijn verwijderd en het hoofd van de vrouw is nooit teruggevonden. De andere zaak die Philip besprak in zijn post komt uit 2004. Op 17 mei dat jaar werd er in het IJ een blauwe sporttas gevonden met daarin een onderlichaam van een ongeïdentificeerde vrouw.

Op het eerste gezicht zou je kunnen stellen dat deze zaken op elkaar lijken. Toch is er volgens Philip geen verband tussen deze cold-cases: “Er is geen enkel bewijs gevonden dat de zaken met elkaar te maken zouden hebben. Daarnaast zit er twaalf jaar tussen de moorden. Ook weten we van seriemoordenaars dat ze hetzelfde type slachtoffer zoeken. In deze zaken is dat niet het geval. Het slachtoffer in de eerste zaak kwam vermoedelijk uit Europa en het slachtoffer in de tweede zaak had een Aziatisch uiterlijk.”

Schermafbeelding-2020-05-06-om-09.03.31
De reddit-post van Philip

Onder de artikelen van Philip komen veel reacties. Ook reddit-gebruiker Laura* besloot Philip een berichtje te sturen. Ze had een mogelijke link gevonden met een andere cold-case. Op 13 januari 1995 werd er bij de studentencampus Uilenstede in Amstelveen vlak onder de grens met Amsterdam namelijk nog een vrouw vermoord. Dit slachtoffer werd net als de vrouwen uit de vorige case als vuilnis in het water gedumd.

Laura was die tijd vaak op Uilenstede te vinden en hoorde veel geruchten en verhalen over de vermoorde vrouw en de mogelijke dader. “Toen ik achttien was had ik veel vrienden die op Uilenstede woonden. In de kroeg bespraken we vaak verhalen over de man die opgepakt was en later vrij werd gelaten door gebrek aan bewijs. Ik had gehoord dat hij 36 was en ten tijde van de moord op Uilenstede woonde en er daarna bleef wonen. Hij nam vaak prostituees mee naar huis en zijn huisgenoten dachten dan ook dat het slachtoffer een prostituee was. Op de campus had je verschillende afdelingen. Meestal woonden er ongeveer twaalf studenten per verdieping. Op één afdeling woonde een man van in de veertig. Het was raar dat hij daar woonde, want verder woonden er alleen jonge studenten. Mijn vrienden en ik dachten wel eens: Is hij de man die opgepakt is geweest en zou hij het hebben gedaan?”

Schermafbeelding-2020-05-06-om-09.09.29
De reactie van Laura onder het bericht van Philip.

* Volledige naam vanwege privacy redenen niet gepubliceerd. Achternaam is bekend bij de redactie.

– Foto: Silhouet Man, door Donald Tong van Pexels
– Foto: Grachten, door: Yailan Tran van Pexels

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *