Het item is terug te luisteren vanaf minuut 39:32 in de podcast Vroeger was alles beter

Buitenspelen is in de loop der jaren veel veranderd. “Vroeger speelde kinderen veel meer buiten” is een zin die voor velen bekend klinkt. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat kinderen de voorkeur geven aan het binnen blijven. “Een op de vijf kinderen speelt niet of nauwelijks meer buiten”, vertelt Ellen Fronik, teamleider communicatie, bij Jantje Beton.

Tientellen in de rimboe, stoepkrijten of bijvoorbeeld elastieken waren spelletjes die vroeger buiten gespeeld werden. Smartphones en tablets waren in de jaren 70, 80 en 90 nog niet uitgevonden waardoor kinderen minder redenen hadden om binnen te blijven. Buiten was er relatief minder verkeer waardoor het dus ook veiliger was om op straat te spelen.

Nationale Buitenspeeldag

Buitenspelen is belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Om kinderen in Nederland aan te moedigen meer buiten te spelen is er sinds 1994 elk jaar een Nationale Buitenspeeldag. “De Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon en Jantje Beton en is bedoeld om kinderen in hun eigen buurt buiten te laten spelen. Dit jaar staat editie veertien op de planning en zien we gek genoeg dat er, ondanks de coronacrisis, er heel veel kinderen buitenspelen. We hopen dat ouders nu nog meer in zullen zien hoe belangrijk buiten zijn voor kinderen is”, aldus Fronik.

Een leven zonder buitenspelen is niet goed

Buitenspelen is essentieel voor een gezonde, fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Johannes Swart, ondernemer en vader van drie kinderen, is zich hier maar al te goed bewust van en kiest ervoor zijn dochters zoveel mogelijk buiten te laten spelen. “Vroeger speelde ik het liefst alleen maar buiten en waren de ruimtes veel groter. Zelf hebben wij ervoor gekozen om onze dochters zoveel mogelijk buiten te laten spelen omdat ze er creatiever en socialer van worden. Initiatieven als bijvoorbeeld de Nationale Buitenspeeldag zijn in mijn ogen geweldig en verdienen meer aandacht”, vertelt Swart.

Buitenspelen draait om nieuwe ervaringen

Wie ook een groot voorstander is van deze initiatieven, is kinderpsycholoog Camiel van den Hout. Volgens hem is buitenspelen van groot belang voor veel factoren wat betreft de ontwikkeling van het kind. Toch noemt hij het opdoen van nieuwe ervaringen als voornaamste factor. “Als er zich bijvoorbeeld een bepaalde, oneerlijke situatie voordoet tijdens een voetbalspelletje, moet dat toch onderling worden opgelost. Dit soort situaties kunnen nieuw zijn voor kinderen, en hoe ga je daar dan mee om is de vraag. Dit is ontzettend belangrijk voor in het latere leven.” Daarnaast leren ze volgens hem ook hoe je om kunt gaan met groepsdruk, en hoe je je uiteindelijk als persoon wil profileren. Deze twee onderdelen spelen zich wel af in een wat latere ontwikkelingsfase van het kind.

Het gevaar van technologie

De razendsnelle, technologische ontwikkelingen gaan natuurlijk ook niet aan de neus van het kind voorbij. Hierdoor kiezen kinderen misschien toch sneller voor een potje Fifa op de Playstation dan voor een potje voetbal in de speeltuin. Desondanks ziet Camiel de smartphones, tablets en gameconsoles helemaal niet zo zeer als een bedreiging. “Op zich is gamen helemaal niet verkeerd, als het maar niet ten koste gaat van andere ervaringen. Bij de jongere kinderen merk ik dat de behoefte om buiten te spelen er nog steeds wel is. Het gaat denk ik met name om andere activiteiten binnenshuis. Dan wordt de iPad er inderdaad nogal snel bij gepakt.” Toch is het gevaar van technologie volgens Camiel met name een probleem bij pubers, aangezien zij van hun ouders meer de vrijheid krijgen om hun eigen ding te doen.

Oproep aan alle ouders

Ondanks dat Camiel denkt dat de wil om buiten te spelen nog zeker aanwezig is, roept hij alle ouders op hun kinderen te blijven stimuleren wat betreft buitenspelen. “Ga de wijk in om riddertje of soldaatje te spelen. Bouw hutten. Ga zelf mee voetballen. Alles om de kinderen te blijven stimuleren en hun fantasie te blijven ontwikkelen.” Dit doet hij sinds kort ook zelf met zijn eigen zoontje. Zijn andere tips bespreekt hij verder in onze podcast ‘vroeger was alles beter’, waar hij deze aflevering in te gast was.