Een plantaardig dieet lijkt de afgelopen jaren steeds populairder te worden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme waren er begin 2019 zo’n 121.000 veganisten in Nederland. Dit terwijl er in 1996 nog maar zo’n 16.000 waren. Toch doet niet iedereen mee met de trend. Een kleine groep mensen kiest ervoor om helemaal geen groenten te eten. Zij volgen een carnivoor dieet.

Boris Orlando volgt een ‘animal-based’ dieet.

ALLEEN DIERLIJKE PRODUCTEN

Het carnivoor dieet bestaat enkel uit dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Het is gebaseerd op het idee dat het menselijk lichaam zich doorheen de evolutie het best heeft aangepast aan de consumptie van dierlijke voedingsproducten. Personal trainer en voedingscoach Boris Orlando volgt zo’n ‘animal-based’ dieet. “Ik eet bijna uitsluitend dierlijke producten. Het liefst eet ik alles rauw. Het moet natuurlijk wel veilig zijn om te eten, maar ik wil mijn vlees liever niet helemaal doorkookt en doorbakken.”

VAN VEGETARIËR NAAR CARNIVOOR

Toch is Boris niet altijd carnivoor geweest. Tien jaar lang ging hij namelijk als vegetariër door het leven. “Mijn stap naar vegetarisme was door een morele overtuiging in mijn tienerjaren. Mijn gezondheid was als kind al niet goed en ging tijdens mijn vegetarische periode nog sneller achteruit. Omwille van die reden ben ik er op mijn 24e vanaf gestapt. Naarmate ik meer vlees ging eten, verdwenen mijn gezondheidsklachten,” vertelt Boris.

BIO-INDUSTRIE

Eerst vegetariër en nu carnivoor; een grote verandering zou je kunnen zeggen. Toch is Boris nog steeds niet blij met de huidige bio-industrie. “Ik ben van mening dat de manier hoe er nu voedsel wordt geproduceerd verschrikkelijk is. Daar moet iets veranderen. Ik bestel het meeste vlees bij een bedrijf die vlees van boerderijen uit de buurt verkoopt. Dit zijn boerderijen die met grasgevoerde runderen werken. Ook het zuivel koop ik van lokale boerderijen.”