Op vakantie gaan in eigen land. Veel hebben dit nog nooit gedaan en zien dit dus ook helemaal niet zitten. Toch hebben veel jongeren geen keuze, de meesten vakanties naar het buitenland gaan namelijk niet door. Zo ook die van de 18-jarige Ris van der Poel, zij had een vakantie geboekt bij jongerenreizen GOfun.

“Ik zou naar Mallorca gaan met vijf vriendinnen”, vertelt Ris. Ze is net geslaagd voor VWO en had een examenreis wel zien zitten. Toen ze hoorde dat ze zonder examens te maken haar diploma had gehaald, kon ze alleen nog maar denken aan de zomervakantie. “Dit zou de eerste keer zijn geweest dat ik naar het buitenland zou gaan met de meiden. In een luxe hotel met ontbijt. Ideaal toch? Kunnen we gelijk na het uitgaan aanschuiven”, zegt ze lachend. Twee weken terug kreeg ze te horen van GOfun dat de vakantie niet doorging. “Ik heb echt ontzettend gebaald, maar ik begrijp het wel.”

Jongerenvakanties van GOfun worden gekenmerkt door jongeren die graag met elkaar vakantie vieren en nieuwe mensen ontmoeten. Ook feesten in drukke badplaatsen en clubs mag niet vergeten worden. De organisatie vindt het niet verantwoord om groepen met jongeren toe te laten op het Spaanse eiland en de andere bestemmingen. De jongeren hebben weliswaar zelf minder erge symptomen van het coronavirus, maar kunnen het wel weer overdragen. De intense contacten op deze jongerenvakanties zijn dus niet bevorderlijk. “Tuurlijk is het ontzettend jammer, maar mijn zomervakantie is zeker niet verpest. Er zijn genoeg leuke dingen die ik kan gaan doen met mijn vriendinnen. Met een wijntje, muziekje en een lekker hapje in de tuin zitten, vinden we al super gezellig. Gezelligheid komen we zeker niet te kort, daar hebben we Mallorca niet voor nodig”, aldus Ris.

Het item over jongerenvakanties in Nederland is terug te luisteren vanaf minuut 18:29 in de podcast “De groeten uit Nederland”