Test jouw kennis over vegans en vleeseters!

Test jouw kennis over vegans en vleeseters!

Veganisme is een levensstijl waarbij het eten, dragen of gebruik van dierlijke producten wordt vermeden. Het aantal veganisten in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Een schatting van de Nederlandse Vereniging voor Veganisten concludeerde dat Nederland in begin 2019 zo’n 121.000 veganisten telt. In 1996 waren dat er slechts 16.000. De diervrijelevensstijl wordt steeds populairder, merkt de NVV. Veel mensen besluiten veganist te worden omwille van ethische overwegingen, maar het veganisme brengt een aantal lichamelijke voordelen met zich mee. Zo zou je door een veganistische lifestyle gewicht kunnen verliezen. Een veganistisch maal bevat over het algemeen veel voedingsstoffen, voordelen op de lange termijn zijn een daling van je bloedsuikerspiegel, een verbeterde nierfunctie en verminderde kans op hartziekte.

Een andere levensstijl die tegenwoordig steeds vaker (bewust) wordt nagestreefd is het carnivoor dieet, waarbij het juist de bedoeling is om zo veel mogelijk dierlijke producten binnen te krijgen. Denk aan eieren, vlees, vis en gevogelte. Het bekendste voordeel is gewichtsverlies, maar er zijn nog een aantal redenen waarom mensen besluiten om op deze manier te eten. Zo is het carnivoren dieet een goede manier om weinig koolhydraten binnen te krijgen, wat voordelen heeft bij mensen met een glutenallergie, maar ook mensen met die ziekte van Lyme kunnen baat hebben bij dit dieet.

Toch is niet iedereen zo intensief bezig met voeding. We vroegen een aantal mensen om iets te vertellen over hun eetgewoontes. Hoe vaak eten zij bijvoorbeeld vlees? En eten ze wel eens vegetarisch of veganistisch? Ook vroegen we hen naar hun vooroordelen over vleeseters en veganisten. We sluiten af met een quiz. De vragen en antwoorden zijn hieronder te vinden.

Vragen:

 1. Wat zijn jouw vooroordelen over veganisten?
 1. Wat zijn jouw vooroordelen over vleeseters?
 1. Hoeveel kilo vlees eet de gemiddelde Nederlander per jaar?
 1. Welk vlees wordt in Nederland het meest gegeten?
 1. Wat mag je als veganist niet eten?

A. Vitamine D3

B. Zeewier

C. Ketchup

 1. Hoeveel procent van de wereldbevolking eet vegetarisch?
 1. Hoeveel veganisten zijn er in Nederland?
 1. Welk dier is de grootste Co2- vervuiler?

 

Antwoorden:

3. Net iets minder dan 40 kilo. In 2010 was het nog 39.5 kilo in 2015 was het 39 kilo en zo neemt de vleesconsumptie              ieder jaar een klein beetje af. In het oosten van Nederland eten ze het meeste vlees.

 1. Kip op nummer twee en rund op de derde plek.
 1. Antwoord A: Vitamine D3. De meeste vitamine D3 wordt uit visolie bereid, of uit de lanoline in schapenwol. Is dus van een dierlijk product.
 1. 22%. Het is lastig om met zekerheid te zeggen, maar dit was de schatting. Veel mensen eten geen vlees uit armoede.
 1. 000. In 2019 maakte de Nederlandse Vereniging voor Veganisten een schatting, 121.000 is echter een schatting. Wel merkt de bond dat het aantal veganisten de laatste jaren enorm toeneemt. In 1996 waren er naar schatting slechts 16.000 veganisten. In 2014 waren dat er al 45.000. De bond verwacht dat het aantal veganisten blijft stijgen.
 1. Per kilo lamsvlees wordt er 39,2 kilo CO2geproduceerd: 35 kilo bij de productie van het vlees, de rest bij de verwerking ervan. Kip is het properste vlees: 6,9 kilo CO2 in totaal.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *