Nadat het voetbal, zowel op eredivisie- als op amateurniveau, twee maanden stillag, mogen spelers hun rentree op de Hollandse velden maken. Ze moeten zich wel aan strikte voorwaarden houden en vanaf twaalf jaar moeten zij de anderhalve meter in acht nemen. Hoe ziet zo’n training er dan eigenlijk uit?

Bij de Gelderse voetbalclub SC Bemmel zijn ze ook weer begonnen met trainen. Fred van Krevel, trainer van de JO19-2, vertelt dat de oefeningen er anders uitzien dan vóór de coronacrisis. ‘’Duels zitten er niet in, dus je moet bal- en loopoefeningen doen en daar proberen we zoveel mogelijk variatie in aan te brengen.” Toch blijft het volgens de oefenmeester lastig om de anderhalve meter in acht te blijven nemen. De spelers komen af en toe dichterbij elkaar in de buurt als ze bijvoorbeeld een bal moeten ophalen.

Voetbal werd gemist

Ondanks de maatregelen voelt het voor Daan Kersten, speler bij SC Bemmel JO19-2, fijn om de voetbalschoenen weer aan te trekken. ‘’Ik miste het toch wel heel erg, want ik heb in mijn vrije tijd een beetje in mijn achtertuin moeten voetballen’’, vertelt de 18-jarige Bemmelnaar. ‘’Dat vond ik eigenlijk niks, want schieten kan niet, maar een beetje hooghouden en trucjes leren lukten nog wel.’’ Bovendien werd het sociale contact ook enorm gemist. ‘’We mogen nog steeds niet bij elkaar zitten en om elkaar dan op het voetbalveld toch te kunnen zien is alleen maar fijn.’’

Kabinet versoepelde maatregelen sport

Eind april versoepelde het kabinet de eerste maatregelen met betrekking tot sport (Rijksoverheid, 2020). Kinderen tot twaalf jaar mochten gaan trainen zoals vanouds: zij hoeven de anderhalve meter niet te waarborgen. Bovendien kreeg de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar ook de mogelijkheid om te trainen, alleen moesten zij zich wél aan de verplichte afstand houden. In de daaropvolgende persconferentie van Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge werd er besloten dat iedere leeftijdsgroep het voetbalveld weer op mocht, maar dat iedereen van twaalf jaar en ouder de anderhalve meter in acht moet (blijven) nemen.