‘Dit geweld is onacceptabel, er moeten dingen veranderen’

‘Dit geweld is onacceptabel, er moeten dingen veranderen’

foto: Marjolein Jansen

De intensiteit van het geweld dat mensen gebruiken tegen politieagenten is steeds hoger geworden, zo blijkt uit onderzoek van de politievakbond ACP. Het aantal incidenten neemt niet af ten opzichte van vorig jaar en dus maakt de vakbond zich zorgen. Het blijkt lastig te zijn om een manier te vinden waarop het aantal incidenten kan worden verminderd.

In de afgelopen zes maanden zijn er al vijfduizend incidenten geweest waarbij mensen geweld gebruiken tegen een hulpverlener. Vorige week in Rotterdam waren er nog twee situaties waarbij agenten gewond zijn geraakt, hierdoor is onrust ontstaan onder de agenten. De mensen die geweld gebruiken tegen agenten krijgen daar nu vaak een taakstraf voor.

Het krijgen van een taakstraf wordt volgens de vakbond ACP gezien als stoer en niet als een echte straf die impact heeft. “Agenten hebben dagelijks te maken met geweld, maar geweld in deze mate is volstrekt onacceptabel”, vertelt Erwin Koenen, vicevoorzitter van politievakbond ACP. De politieagenten klagen hierover in een besloten facebook groep en zijn van mening dat een gevangenisstraf een beter passende oplossing zou zijn.

Om de agenten beter te beschermen tegen de gewelddadigheid op straat wordt nu gekeken of het introduceren van een taser bij de uitrusting van een agent een oplossing kan zijn. Het is de bedoeling dat mensen schrikken bij het zien van het wapen en zich beter kunnen beheersen. Bodycams worden momenteel ook gebruikt om te testen of dit effect zou hebben op situaties waarin mensen dreigen gewelddadig te worden.

Om het aantal geweldsincidenten te verminderen wordt gekeken of er maatregelen genomen kunnen worden. Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus pleit in de kamer voor hardere straffen. Na twee afgekeurde wetsvoorstellen is dit nog altijd niet ingevoerd. Wat de impact is van het aantal incidenten en wat er beter kan bespreekt journalist Marjolein Jansen met Erwin Koenen en Rotterdamse wijkagent Desirée Groenland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *