‘If it’s not on Strava, it didn’t happen’

‘If it’s not on Strava, it didn’t happen’

Het is een vroege zondagochtend, vijftien graden met een klein zonnetje, als Bas Nugteren zijn racefiets van de muur haalt. Met kleine oogjes stapt hij op de fiets en volgt zijn wekelijke route in de gemeente Kaag en Braassem: het eerste stuk langs de Wetering, dan langs het water rond het meer de Braassem en via de drukke weg Noordeinde weer naar huis.

 Zijn snelheid, route, hartslag, verbrande calorieën deelt hij allemaal in de prestatie-app Strava. De gedeelde gegevens zijn beschikbaar voor vrienden, familieleden of wildvreemden. De populaire sport- en fietsapp is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot dé referentie voor al wie zijn sportprestaties registreert. If it’s not on Strava, it didn’t happen. Het is één van de slagzinnen onder wielertoeristen. Bas Nugteren denkt hier ook zo over: “Elke route die ik afleg, deel ik op de app.”

Nugteren is in tijden van corona nog meer gaan racefietsen. “Een hele dag binnen zitten achter je bureau is niet goed voor je. Het is belangrijk om blijven te bewegen. De app stimuleert mij dan ook om dit te doen.” Na een beetje scrollen op Strava ontdekte Nugteren dat je nog veel kan doen met routes. Op het profiel van Erik Dekker, succesvol wielrenner, zag hij voor het eerst Strava-art, ‘kunst’ maken met GPS, oftewel een figuur maken van de route die je aflegt. “Dit moest ik gelijk gaan proberen”, zegt Nugteren.

Voor de allereerste keer iets maken, gaat niet vanzelf. “Ik begon met hele simpele figuren, zoals een vierkant. Dit deed ik om erachter te komen hoe strak ik de lijnen kon maken.” Als Nugteren de figuren ziet die Erik Dekker heeft gemaakt, zakt toch de moed hem in de schoenen. “Hij heeft al prachtige figuren gemaakt, zoals de omtrek van Italië. Hoe moet ik dit ooit na gaan doen?”

Nugteren vertelt meer over zijn ervaring met Strava-art vanaf minuut 27:35 in de uitzending ‘Thuis aan tafel aflevering 1: Sport en Cultuur’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *