Corona initiatieven

Corona initiatieven

De kunst en cultuursector hebben het zwaar. Door de maatregelen die getroffen zijn voor de bestrijding van het coronavirus loopt de sector wekelijks tientallen miljoenen mis. Het toekomstbeeld van de nieuwe anderhalvemetersamenleving is voor deze sector ook erg zwaar. Bioscopen, musea, voorstellingen en exposities zijn namelijk allemaal gebaseerd op bezoekersaantallen. Ondanks vele brandbrieven blijft steun vanuit de overheid nihil.

Rijks-gesubsideerde musea hebben uitstel van huurbetaling gekregen en hoeven, indien er geen voorstellingen kunnen komen de subsidie niet terug te betalen. Voor kunstenaars staat de regeling voor ZZP’ers open. Toch hebben veel kunstenaars daar weinig aan, omdat ze niet voldoen aan de regels. Dat komt omdat veel kunstenaars vanuit huis werken of te weinig uren maken. Ook krijgen veel kunstinstellingen normaliter geen rijkssubsidie, die instellingen krijgen nu ook geen steun en moeten hun steunvraag en hoop bij gemeentes leggen.

“Velen vinden dat kunst en cultuur niet belangrijk is en vooral niet dat het door de overheid ondersteunt moet worden. kunstenaars zijn “profiteurs” en zij moeten maar wat anders gaan doen als ze er niet van kunnen leven.” Een uitspraak van Michiel Scheen, jazzmuzikant. Maar dat de sector zo achter blijft in het ontvangen van steun zou eigenlijk iets aparts moeten zijn. Kunst is volgens kunst criticus Tiffany Jenkins namelijk “net zo belangrijk als de liefde”.

Toch zou deze sector zichzelf niet zijn, als ze niet veerkrachtig en creatief zijn. “De sector heeft het zwaar, maar het is ook erg flexibel”, verteld Arno van Roosmalen, directeur van Stroom Den haag. Muzikanten creëren livestreams aan de hand van het ‘Pay what u want’ model. Ook doemen overal initiatieven zich op om kunstenaars bij te staan. Een van die initiatieven is de stroom promise van Stroom Den Haag. “We vonden dat we nu juist de kleine bedrijven en kunstenaars mesten steunen. Die hebben het nu moeilijk, grotere organisaties zoals wij redden het wel. Maar we moeten juist de kleineren nu helpen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *