Zomertour van de eerste EP van Utrechtse band SPROKEN gecanceld door corona

Zomertour van de eerste EP van Utrechtse band SPROKEN gecanceld door corona

Het leven is een festival zo luidde de allereerste EP van de band SPROKEN. Op 27 januari was de releaseshow van deze Extended Play met daarop zes verschillende tracks en dit lijkt gelijk het laatste optreden te zijn dat deze EP zal kennen. Op dezelfde dag van de show werd namelijk de eerste coronabesmetting in Nederland geconstateerd. En dat veranderde alles.

“Van warm, naar ijskoud. Van een vol luchtbed, naar een leeg stuk plastic. Van het allermooiste feest naar helemaal niets.” Deze teksten komen uit het nummer ‘Van Dat Naar Dit’ in dit nummer neemt frontman Tom Strik (27) je door middel van ‘spoken word’ mee door de euforie en teleurstelling die een festival met zich meebrengt. Hetgeen wat hem zo aantrok waren zijn eigen ervaringen als artiest en bezoeker van de ludieke met muziekgevulde evenementen. “Waarom vinden we het zo ontzettend stom als zo’n festival na een weekend eindigt?”, vraagt hij zich af. Als het aan Tom ligt zouden we dat gevoel van extreme vrijheid best mee mogen nemen naar het dagelijks leven. Vandaar de logische titel: ‘Het leven is een festival’.

Tom is de oprichter van de Utrechtse band SPROKEN. Hij neemt zijn publiek mee met verhalende teksten die extra dansbaar worden gemaakt door de twee muzikanten Sander Kester en Wout Jansen. Samen vormen zij sinds 2016 de band en spelen ze op festivals en evenementen. Hun eerste EP had een groot feest moeten worden maar alles liep anders door de corona-uitbraak. De jonge muzikanten konden hun hele zomertour als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Meerdere artiesten en kunstenaars hebben zich uitgesproken over hoe lastig deze periode is voor hun werk. Maar hoe gaat zo’n jonge artiest als Tom ermee om?

In eerste instantie viel Tom stil toen de corona-crisis uitbrak. Hij kreeg verschillende klussen aangeboden maar wimpelde de klussen die hij naar eigen zeggen heel leuk had gevonden af. Hij moest, net zoals vele andere Nederlanders, wennen aan de nieuwe situatie. Niet alleen de optredens van SPROKEN brachten geld in het laatje maar zijn werk als barman hield er ook abrupt mee op. Ineens zat hij werkloos thuis. Je zou kunnen zeggen dat Tom niet de grootste geluksvogel is, niet alleen ‘Het leven is een festival’ werd bestempeld door corona maar ook zijn solo-EP was zo goed als af op het moment van de uitbraak. Het enige wat nog tussen Tom en de daadwerkelijke EP instond was het opnemen van de vocals bij verschillende producers, iets wat nu ineens niet meer mogelijk is. Maar Tom is niet bij de pakken gaan neerzitten, inmiddels is hij weer volop aan het schrijven voor zijn eigen album en werkt hij mee aan verschillende creatieve initiatieven die door de crisis juist overal zijn ontstaan.

Ik vroeg Tom hoe hij de impact van corona op zijn werk heeft ervaren, of we ooit nog een optreden van de EP mee kunnen maken en welke dingen er in deze tijd nog wél doorgaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *