Waar er in Nederland alleen nog maar getraind mag worden, gaan ze in Duitsland nog een stapje verder. Daar mogen profvoetbalwedstrijden achter gesloten deuren weer afgewerkt worden. Fresia Cousino Arias, presentatrice bij FOX Sports, geeft haar mening over de hervatting van de competities en vergelijkt het Duitse voetbal met het Nederlandse.

Cousino Arias vindt het ‘heel fijn’ dat er in Duitsland weer gevoetbald wordt. Toch hield ze er gemengde gevoelens aan over. ‘’Ik had er in het begin wel een beetje een gek gevoel bij, want het was wel weer heel snel om te beginnen met voetballen, kan het allemaal wel?’’, vraagt de presentatrice in gesprek met Gluren bij de buren zich af. ‘’Maar we hebben de start gehad en ik ben er alleen maar blij mee dat voetbal weer op televisie is.’’ Daarnaast geeft ze aan dat FOX Sports televisierechten in de Bundesliga heeft. Daardoor kunnen ze tóch nog een Europese competitie uitzenden: de Eredivisie wordt immers niet meer afgemaakt.

Goede aanpak

Ondanks de gemengde gevoelens vindt ze dat de Duitse voetbalbond de aanpak ‘breed uitgemeten’ heeft. Soms is het in haar ogen ietwat overdreven. ‘’Een mondkapje opdoen als ze de catacombe ingaan en de coach moet op de bank een mondkapje dragen en zodra hij gaat coachen kan die weer af, dat kan een beetje overdreven aanvoelen’’, licht ze toe. Bovendien hebben spelers ook een voorbeeldfunctie. Hun gedrag kan bepalend zijn voor het gedrag van (jonge) fans. ‘’Als Robert Lewandowski (speler Bayern München) zich bijvoorbeeld aan al deze maatregelen houdt, en kinderen zien dat, dan nemen ze dat gedrag over.’’

In Duitsland moeten spelers en staf zich ook aan strikte voorwaarden houden. Professor Tim Meyer, een van de leiders die ervoor moet zorgen dat de veiligheid in de Bundesliga gewaarborgd moet worden, laat weten dat spelers één keer per week goed getest worden. Indien de test positief is, moet een speler in quarantaine. ‘’In de regel wordt de persoon in kwestie geïsoleerd en wordt bepaald welk contact heeft plaatsgevonden’’, zegt Meyer op de website van Bundesliga. ‘’De maatregelen worden in overleg getroffen. Dit kan ook isolatie zijn, maar er kunnen ook andere maatregelen getroffen worden. Die beslissing wordt uitsluitend door de gezondheidsautoriteiten genomen.’’ Tot slot worden de wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld.

Bourgondisch

En dat is volgens de presentatrice erg jammer. Vooral omdat ze de sfeer in de Duitse stadions ‘next level’ vindt in vergelijking met de Nederlandse. ‘’In het stadion van Borussia Dortmund hebben ze bijvoorbeeld bijna 20.000 mensen aan één kant [Gelbe Wand tribune, red.], dat is bizar en supervet’’, geeft de Noord-Hollandse als voorbeeld. Supporters van Duitse voetbalclubs maken van een wedstrijddag een hele dag. ‘’Als er bijvoorbeeld om twee uur gevoetbald wordt, dan is het stadion om half twaalf al open’’, licht ze toe. ‘’In Nederland heb je dat ook soms, maar in Duitsland is het nog net iets verder, het zijn net een stel Bourgondiërs.’’

Meer discipline

Buiten het veld zijn de verschillen dus groot, maar op het veld is dat ook het geval. Duitsers zijn volgens de FOX Sports-presentatrice veel meer gedisciplineerd en maken minder fouten. Daarnaast is de Bundesliga ook technischer geworden en houden ze elkaar in evenwicht. ‘’Dinsdag is bijvoorbeeld de klassieker tussen Borussia Dortmund en Bayern München en ik hoop dat Borussia Bayern verslaat, want dan wordt het weer een echte titelstrijd’’, vertelt Cousino Arias.

Doordat de Duitsers een andere speelstijl hanteren, verschillen de uitslagen ook enorm. Dat geldt ook voor de competitie onder het hoogste niveau, namelijk de tweede Bundesliga. ‘’Als je naar de tweede [2. Bundesliga, red.] kijkt, zul je nooit gekke uitslagen zien’’, zegt ze. ‘’Bij ons in de Keuken Kampioen Divisie (competitie onder de Eredivisie) is het helemaal niet gek als een wedstrijd in 5-4 eindigt, dat zul je nóóit in de tweede Bundesliga zien.’’ Cousino Arias vergelijkt de spelers uit de Duitse competities met ‘renpaarden’ en ze hebben ‘zes longen’.

Kamikaze vs technisch

Al met al trekt de Eredivisie de Nederlandse presentatrice toch meer aan. Ze verkiest het kamikaze-voetbal boven het Duitse technische spel. ‘’Het [eredivisiespelers] zijn gewoon allemaal kamikazes die willen aanvallen met aantrekkelijk voetbal, al is het wel heel naïef als je het vergelijkt met andere competities’’, geeft ze toe. Bovendien stelt ze dat ze als presentatrice van de Eredivisie ook betere banden met spelers krijgt. Ze heeft immers een hoop contact met hen. ‘’Als je bijvoorbeeld de week ervoor met Joey Veerman op pad gaat om een visje te eten voor een item, en hij scoort in dat weekend een supermooie goal, dan stuur ik hem een berichtje om hem een beetje te sarren.’’