Straatpraat: waar denken Nederlanders aan bij Duitsland?

Straatpraat: waar denken Nederlanders aan bij Duitsland?

Liever een goede buur dan een verre vriend. Nederland heeft door de eeuwen heen veel te maken gehad met haar oosterbuurman Duitsland. Duits is niet alleen een tweede taal op de middelbare school, maar de Bondsrepubliek is ook onze belangrijkste handelspartner. Daarnaast spenderen Duitsers massaal hun vakanties in Nederland en steken wij visa versa regelmatig de grens over voor werk of plezier.

Duitsland lijkt met haar 357.022 km² oppervlakte misschien meer een grote broer dan een goede buur van Nederland maar op vele ander vlakken zijn overeenkomsten te vinden. 577Km aan landsgrens vormt een barrière die voor eenieder anders te interpreteren is. Langs die honderden kilometers lijken de verschillen aan beide zijden, de mensen met een andere nationaliteit die dag in dag uit langszij leven, erg klein.

De samenwerking tussen de buurlanden verloopt ook al jaren goed. Zo maakten Bondskanselier Angela Merkel en minister-president Mark Rutte in 2019 nog afspraken om samen klimaatverandering tegen te gaan. Tijdens grote politieke verkiezingen kijken we mee met de buren en zij met ons. Toen onze premier in 2017 weer als grootste uit de bus kwam kon hij rekenen op een felicitatie van Merkel. Sterker nog meerdere Duitse politici vierden dat de PVV niet de grote winnaar was. De betrokkenheid is dus wel degelijk groot. Dit kan komen door het idee dat de Europese Unie het beste fungeert als alle neuzen dezelfde kant op wijzen.

We hebben dus veel met elkaar gemeen, werken daarnaast ook veel samen en kijk het één en ander bij elkaar af. Maar of deze zaken nou ook de publieke opinie overheersen is een tweede. Om erachter te komen hoe wij, Nederlanders, tegenwoordig over de Duitsers denken heeft verslaggeefster Anne Driessen mensen gevraagd naar hun opinie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *