Bierbuurland

Bockbier, witbier, pils, IPA, ga zo maar door. In Nederland zijn veel verschillende soorten en typen bier te koop en het aantal bierbrouwerijen in Nederland blijft nog steeds stijgen. De Nederlandse manier van brouwen lijkt erg op de Duitse manier en veel bierstijlen lijken op die van onze Duitse buren. Maar wat is nou het echte verschil tussen Duits en Nederlands bier? Ik ga op onderzoek uit.

Beer Geeks

“Wat zijn de verschillen tussen Duits en Nederlands bier?”, luidde mijn vraag op de Facebookpagina: “Beer Geeks”. “Slecht onderwerp. Het enige verschil is dat Nederlands bier in Nederland wordt gebrouwen en Duits bier in Duitsland.”, was de eerste reactie. Een andere reactie was: “Duitse biertypen en Nederlandse biertypen bedoel je? Want in Nederland wordt ook weizen gemaakt en in Duitsland ook een IPA (om maar eens een voorbeeld te geven).”, van de beheerder van de pagina. Dit zijn slechts twee van de vele reacties die ik heb gekregen op mijn vraag. Een ding was mij dus duidelijk, mijn vraag moest zijn: “Wat is het verschil tussen Nederlandse en Duitse bierstijlen en typen? En wat is het verschil in brouwen?.” Dit was het begin van mijn zoektocht.

Via een tip kwam ik terecht bij bierbrouwer, en tevens een van de jongste biersommeliers, Dennis Kort. Oldskool brewery is de brouwerij van Kort. Hij brouwt volgens het Duitse Reinheitsgebot, zonder toegevoegde suikers, kruiden en zuren.

Reinheitsgebot
“Ik werkte in de brouwerij, daar stonden op het etiket 4 ingrediënten: water, hop, mout en gist, alleen er gingen 27 ingrediënten in. Dat is bij andere brouwers nog steeds zo. Bij veel brouwerijen worden er middelen toegevoegd om de schuimkraag te verbeteren, dit gebeurt aan het einde. Daarvoor voegen ze eerst een middel toe om het eiwit en schuim weg te halen om zo het bier sneller rond te laten pompen. Dit staat allemaal niet op het etiket en dat vind ik storend. Als je craft en ambachtelijk wil zijn, dan moet je gewoon eerlijk zijn. Het is voor mij eigenlijk veel duurder om dezelfde smaak te genereren, maar het is een filosofie waar ik in geloof: eerlijkheid van producten.

Brouwen
Anno 2020 heb je de Duitse manier van brouwen en de Amerikaanse manier van brouwen. Wij hebben bijna al onze bierhistorie en biertraditie gestolen uit Engeland of Duitsland. Sinds de Wet Vandervelde komt daar België bij. Wij lijken qua brouwen en qua stijl op Duitsland. Hoe wij onze pils maken en hoe wij ons bockbier maken komt uit Duitsland. Wij zijn in Nederland verdeelt in brouwen. Je zou kunnen zeggen dat de oude garde in Nederland op de Duitse manier brouwt: Lindeboom, Bavaria en Heineken. Tegenwoordig is er de Craftbeerscene. Die brouwen Amerikaans; makkelijkere recepten en brouwen duurt korter en het bier heeft extremere smaken; ‘Het Macdonalds xxl-gevoel’. De Nederlandse stijl, is vrijwel helaas.. bijna dood, er zijn althans weinig voorbeelden van.

Wat is dan Nederlands bier?
Luiks bier en Prinsessenbier zijn Nederlandse bierstijlen. Dat zijn stijlen die je in 2020 (bijna) niet meer ziet. We maken nu bijvoorbeeld Triple of Weitzenbier, het Nederlandse product is er (bijna) niet meer. We kopiëren dat liever van onze buren. Ook zijn wij in Nederland verdeelt in brouwen, je kan zeggen dat de oude garde in Nederland op de  Duitse manier brouwt: Lindeboom, Bavaria en Heineken.

Is de kwaliteit van Nederlands bier achteruit gegaan?
Kwaliteit en lekker zijn twee andere dingen. Maar ik zou wel kunnen stellen dat met de komst van de craftbeer-beweging dat het Nederlands bier achteruit is gegaan. In de jaren ’80 hadden we maar een handjevol brouwerijen; kwalitatief goed gebrouwen bier, naar de Duitse manier. Maar toen had je alleen maar Heineken en pils, dat is nu niet meer.

Verschillende bierbeleving
Bier is heilig in Duitsland, dat is in Nederland niet zo. Ook hebben we in Nederland niet een kroegcultuur waarbij we verbonden met elkaar zijn. Als we dat zouden hebben dan zou jonge jenever ons moeten verbinden. Bier in Nederland is niet meer dat alles omvattende ding.”