In zowel Nederland als Duitsland zijn Schnitzels erg populair, wat weinig mensen weten is dat het gerecht ooit bedacht is in Oostenrijk. De Nederlandse schnitzel heeft niet zoveel meer te maken met de originele Wienerschnitzel. Maar waar moet een schnitzel nou aan voldoen en hoe bereid je deze het beste? Dennis en Martin Spaargaren, eigenaren van de Schnitzelkoerier in Den Haag, vertellen over de kenmerken van een goede schnitzel.

Broers Martin en Dennis zijn in 1994 met Eetablissement Slootweg in Den Haag begonnen. Waar in het begin vooral de focus lag op het verkopen van belegde broodjes, besloot het ondernemers duo een aantal jaar na de opening van hun restaurant een nieuw gerecht toe te voegen aan de menukaart. “Vijftien jaar geleden viel het mijn broer en ik op dat er iets miste in het aanbod van online eten. Heel even hebben we geprobeerd pannenkoeken te verkopen maar dat bleek geen succes en dus besloten we te gaan voor het verkopen en bezorgen van schnitzel gerechten. De naam ‘de Schnitzelkoerier’ is op die manier ontstaan, vertelt Martin trots.

Hoe maak ik de perfecte schnitzel?

Wat veel mensen niet weten is dat de term ‘Wiener Schnitzel’ in Oostenrijk zelfs wordt beschermd door de wet. Een echte Wienerschnitzel mag alleen zo genoemd worden als deze van kalfsvlees is gemaakt. “Bij ons in het restaurant hebben wij ervoor gekozen om schnitzel te verkopen van kip en varkensvlees. De basis voor het bereiden van een goede schnitzel begint bij het kopen van een mooi stuk vlees. Eenmaal thuis is het belangrijk om het vlees in een bak met water te laten rusten. Vervolgens haal je de schnitzel door de bloem heen en kun je het vlees hierna paneren. Belangrijk is om de schnitzel ook na het paneren weer te laten rusten. Het mooiste resultaat, is hoe gek het ook klinkt, om de schnitzel te frituren”, legt Dennis uit.

Benieuwd naar nog meer tips over het maken van een goede schnitzel? Bekijk dan vanaf 08:47 de talkshow ‘Gluren bij de buren’.