Hij is een hagedissenmens, robot, gluiperd, homo, autist, ongemakkelijk, enz als je af gaat op wat mensen over hem zeggen. Blijkbaar kan je een hele boel persoonlijke eigenschappen op een politicus projecteren op basis van zijn of haar beleid en dat doen we maar al te graag. Iedereen heeft wel wat over hem te zeggen en wat we zeggen is vaak speculatief en ietwat gemeen. Tenminste, voor de crisis was dat zo.

In tijden van Corona wordt het functioneren van politieke leiders door burgers en de media op de voet gevolgd. ‘Premier van alle Nederlanders’ zo wordt Rutte inmiddels genoemd. Er is veel lof voor het optreden van Rutte in de coronacrisis. Ook buiten zijn achterban kan hij rekenen op veel steun. De Volkskrant besteed extra aandacht aan politiek leiderschap. In de rubriek ‘leider en losers in crisistijd’ nam de krant onder andere Merkel en Rutte onder de loep. De Volkskrant is ietwat kritisch. In een analyse van Rutte’s coronabeleid wordt zijn aanpak een ‘beleid van elastiek’ genoemd, waar regels in Engeland en Frankrijk kraakhelder zijn, kunnen de regels in Nederland makkelijk opgerekt worden.
‘Is Rutte te geliefd?’ kopte de NRC afgelopen week. Het lijkt erop dat crisis ervoor zorg dat we politici serieuzer nemen.  Zelfs in mijn eigen kringen merk ik het. Mijn vrienden noemen Rutte ineens sympathiek en een goede leider in plaats van een androïde of iets anders in die trant. Hun opvattingen gaan over zijn politiek en niet zo zeer meer over zijn imago.
Daarom vroeg ik mij af of dit beeld door meerdere mensen wordt gedeeld of dat mensen heel verschillend over hem denken. Die opinies verzamelde ik bij elkaar doormiddel van persoonlijke gesprekken en een klein enquête onderzoek. Om een definitief beeld te krijgen van hoe de Nederlandse bevolking Rutte ziet, legde ik mijn bevindingen voor aan een tekenaar, Hakan Kaplan.

Mochte je meer van Hakan willen zien, dan kan je hem volgen op zijn instagram: @hakandraws.

Katla Gunnarsdottir (@katla_works) is de illustrator die Merkel heeft getekend en zo is die tekening er uit komen te zien: