Het dagelijks leven staat behoorlijk op zijn kop nu het coronavirus ons in zijn greep houdt. Sinds mei zijn alle restaurants, bioscopen en sportscholen dicht, mensen zitten thuis en je moet anderhalve meter afstand houden van iedereen buiten je gezin om. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat je ook tijdens het doen van je boodschappen, niet om het virus heen kunt.

Maske pflicht
Het lijkt de goede kant op te gaan met het aantal besmettingen en doden door het coronavirus. In Nederland komen steeds meer versoepelingen en het leven begint weer een beetje te lijken op wat het was pre-corona. In de supermarkten worden de maatregelen nog niet versoepelt, juist omdat hier zoveel mensen samenkomen is het belangrijk dat er alles aan wordt gedaan om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Iedere Nederlander die naar de supermarkt gaat wordt gevraagd om anderhalve meter afstand te houden van iedereen en je moet per persoon één winkelwagentje meenemen. Bij de kassa’s staan strepen op de vloer om de anderhalve meter te waarborgen en zitten de kassières veilig achter plexiglas. Maar hoe zit dat bij onze Oosterburen? Aan de andere kant van de grens wordt ook alles op alles gezet om het coronavirus onder controle te krijgen. De Duitse overheid had aangeraden om in het openbaar een mondkapje te dragen, maar heeft dit niet verplicht. Een groot deel van de Duitse deelstaten, die hun eigen coronabeleid kiezen, heeft het dragen van een mondkapje vervolgens verplicht: die Maske Pflicht. Iedereen die zich niet aan deze maatregel wilt houden, is niet welkom in de supermarkt of het openbaar vervoer en kan een boete verwachten.

In Nederland wordt je al snel gek aangekeken als je met masker en handschoenen de supermarkt inkomt, maar als je als Nederlander besluit om te gaan tanken in Duitsland, waar je al snel twaalf euro goedkoper uit bent dan in Nederland, of naar de winkel in Duitsland wilt, dan wordt er van je verwacht dat je een gezichtsmasker draagt. Ondanks deze strenge maatregel kiezen Nederlanders die aan de grens met Duitsland wonen om inkopen te doen bij de buren in Duitsland. Aan gele nummerplaten is geen tekort in het Duitse Emmerich.

Maar aan deze kant van de grens, zijn ook nog veel Duitsers te vinden. In de supermarkt komen negen van de tien mensen met een mondkapje uit Duitsland en hoewel het in Nederland niet verplicht is, houden zij de mond- en neusbescherming toch op.

Zelf de grens over
De meningen zijn verdeeld over de mondkapjes, sommige vinden een verplichting te ver gaan, andere vinden het een veilig gevoel geven. Ik woon aan de grens met Duitsland en ik ga regelmatig naar Duitsland om te tanken, maar sinds de Maske Pflicht ben ik de grens niet meer over geweest. Het verbaast me dat de maatregelen in Duitsland zo anders zijn dan die in Nederland. Met het masker naast me rijd ik naar de Duitse supermarkt, in de auto is het verboden om je gezichtsmasker op te hebben, je mag namelijk niet onherkenbaar achter het stuur zitten in Duitsland, daar staat een boete van zestig euro op.

Voor de supermarkt zet ik het mond- en neusmasker op, het is een gek gevoel maar het went snel. Als ik in Nederland een masker opzet krijg ik rare blikken maar hier heeft iedereen er een op en is het niet meer dan normaal. In de supermarkt staat aangegeven dat er twee meter afstand gehouden moet worden, maar hier houdt bijna niemand zich aan. Nu iedereen een masker draagt lijkt het gevoel van veiligheid en bescherming de overhand te nemen. En dat terwijl geen van de maskers medisch goedgekeurd zijn, sterker nog, als je een sjaal of een theedoek om je gezicht heen knoopt voldoe je ook aan de eisen. Ik voel me ook veiliger met het masker op en dat terwijl ik weet dat het mijn kans op een besmetting niet wegneemt. In Nederland houden mensen meer afstand van elkaar en ik voel me daar dan ook veiliger dan in Duitsland. Juist omdat ik weet dat die afstand zo belangrijk is om verspreiding van het virus te voorkomen.

In het vervolg blijf ik mijn boodschappen dus gewoon in Nederland doen, waar de meeste mensen zich aan de maatregelen houden en niet te dichtbij komen. Voor benzine rij ik wel naar Duitsland, de prijs is daar namelijk zo laag dat ik daar graag een mondkapje voor op zet.