We leven al bijna drie maanden in een maatschappij die voor een groot deel op slot zit. Alle dingen die we eerst als vanzelfsprekend zagen, zijn plotseling veranderd.  Langzaamaan beginnen we er steeds meer aan te wennen. Maar sinds 1 juni zijn er andere regels, zoals het verplicht stellen van mondkapjes in de trein. We vroegen een aantal mensen die doorgaans regelmatig met de trein reizen, wat ze vinden van deze nieuwe maatregel.

DE MENING VAN DE REIZIGER

“Ik woon zelf in Amersfoort en mijn vriend woont in Utrecht. Ik ga dus een paar keer in de week met de trein,” vertelt Monique. “Ik vind het echt een goed initiatief. Ik denk dat ik me dan wel veiliger voel in de trein. Wel is het dragen van een mondkapje erg warm in de zomermaanden.”

Iemand die iets minder vertrouwen heeft in de werking van de mondkapjes is student Marieke: “Ik weet het niet zo goed. Aan de ene kant is het logisch dat het dragen van een mondkapje nu verplicht is, want in andere landen dragen mensen ook mondkapjes. Maar ik denk niet dat veel mensen zorgvuldig met de mondkapjes om zullen gaan.”

Ook spreken we Annelie. Ze reist voor haar werk vier keer per week van haar woonplaats Tilburg naar Rotterdam met het openbaar vervoer. “Ik merkte dat het drukker begon te worden en werd daar zenuwachtig van. Ondanks dat het niet comfortabel voelt om een mondkapje te dragen, ben ik wel blij met het besluit van de regering,” vertelt ze.

VEILIGHEID 

Volgens het RIVM is het inderdaad belangrijk dat mondkapjes correct gedragen worden. Raak tijdens het op- en afzetten van het mondkapje je gezicht en het mondkapje niet aan. De mondkapjes die je draagt in het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes. Een niet-medisch mondkapje beschermt niet de persoon die hem draagt, maar kan de mensen rondom wel beschermen als het zorgvuldig gedragen en gebruikt wordt.