Foto: Serena Speet

Met alleen een oud T-shirt en een schaar kun je al je eigen mondmasker maken.

Een oud T-shirt, een vierkante sjaal of een sok, de kans is groot dat jij een van deze voorwerpen in huis hebt, voeg daar nog twee (haar-)elastiekjes aan toe en je hebt de materialen om je eigen mondkapje te maken. Vanaf maandag 1 juni het verplicht is om in het OV een mondkapje te dragen, dit hebben we waarschijnlijk allemaal al gehoord. Maar wat als je je geld niet uit wilt geven aan mondkapjes maar wel met de trein moet? Voor die mensen zijn er op internet honderden tutorials verschenen over hoe je zelf een mondkapje maakt.

Voor mensen die een naaimachine in huis hebben zijn er nog meer DIY’s beschikbaar, maar ook als je niet handig bent met naald en draad kun jij je eigen mondkapje maken. Op YouTube staan namelijk honderden voorbeelden van hoe je zelf makkelijk een mondkapje maakt, zodat jij ook gewoon gebruik kan maken van het openbaar vervoer tijdens deze pandemie.

Natuurlijk kun je ook je mondkapjes online kopen, er zijn verschillende soorten op de markt en de prijzen verschillen enorm. Zo biedt BOL.com 50 mondkapjes aan voor nog geen 10 euro, maar zijn er ook herbruikbare mondkapjes met patronen voor rond de 20 euro te koop. Bij bouwmarkten zijn er stofmaskers te koop voor onder de tien euro, maar die moeten na gebruik weggegooid worden omdat ze niet in de wasmachine kunnen. Zelfs voor de Nederlanders die graag met merken als Gucci of Louis Vuitton over straat gaan zijn er mondkapjes te koop. De prijzen van deze merk-maskers liggen een stuk hoger, maar de patronen worden overal nagemaakt en voor een prijs van ongeveer 20 – 25 euro zit jij deze zomer in het openbaar vervoer met een modieus mondkapje.

Het is verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Of je deze koopt of zelf maakt, is niet van belang, als je er maar een draagt. Reizigers zonder mondkapje riskeren een boete van 95 euro. Het RIVM heeft voorbeeldinstructie geplaatst zodat Nederlanders die gebruik willen maken van het OV niet verplicht zijn om een mondkapje te kopen. “Iedereen mag zijn eigen mondkapje fabriceren, er wordt niet gecontroleerd of een niet-medisch mondkapje goed genoeg is”, aldus het Parool. Dat betekent dat het niet verplicht is om het do-it-yourself mondkapje van het RIVM in elkaar te knutselen, maar dat reizigers ook andere tutorials kunnen volgen. Het belangrijkste is dat het mondkapje eventuele vochtdruppels tegenhoudt

Voor 1 juni was het dragen van een mondkapje nog niet verplicht, de extra maatregel trad maandag 1 juni pas in werking omdat er door de versoepelingen meer mensen in het OV worden verwacht. De restaurants mogen bijvoorbeeld de deuren weer open en ook terrasjes zullen weer bezoekers ontvangen. Voor 1 juni liepen reizigers dus niet zoveel gevaar op besmetting omdat er simpelweg niet zoveel mensen gebruik maakte van het openbaar vervoer.

Een oud T-shirt heeft iedereen wel in huis, dat shirt waar je eigenlijk nog geen afscheid van wilde nemen maar die wel te strak zit bij de mouwen, het shirt dat je maar twee keer aan hebt gehad of die ene die al maanden onaangeraakt onder op de stapel ligt. Dat T-shirt kan, zonder naaimachine of naald en draad, omgetoverd worden tot twee mondkapjes, één voor de heenreis en één voor de terugreis. Want per reis moet je een schoon mondkapje op kunnen, anders heeft het dragen van dit beschermmiddel geen zin. Het enige wat jij nog nodig hebt is een schaar en dan kun je aan de slag. De beste stof voor een mondkapje is katoen, omdat de dichte structuur van katoen vochtdeeltjes moeilijk doorlaat, katoen heet gewassen kan worden, maar ook omdat je door katoen het makkelijkst kunt ademen.

Welk mondkapje je ook kiest, het belangrijkste is dat als je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer, je niet vergeet een niet-medisch mondkapje te dragen en als je moet kiezen tussen een mondkapje dragen en een boete van 95 euro, dan is dat mondkapje zo erg nog niet.