‘Jongeren moeten beseffen dat als het op deze manier doorgaat, het klaar is met het nachtleven’

‘Jongeren moeten beseffen dat als het op deze manier doorgaat, het klaar is met het nachtleven’

Copyright: Unsplash

Nachtclubs zijn verlaten en de muziek weerkaatst niet meer tegen de ramen. Sinds maart staat het nachtleven op pauze. Ter compensatie werden er veel online feestjes gehouden, maar er waren ook veel illegale huisfeestjes. Ondertussen wachten nachtclubs op het openen van hun deuren. Nachtclubeigenaren door het hele land vormen zich tot Stichting Nachtbelang. Samen met de Koninklijke Horeca Nederland stelde ze een protocol op en stapten ze naar de Tweede Kamer. Jorn Lukaszczyk, eigenaar van Club Basis in Utrecht en initiatiefnemer van stichting Nachtbelang, vertelt over de onzekere toekomst van de Nederlandse nachtclubs.

‘Toen alle horeca in maart dicht moesten, vond ik het wel verantwoordelijk om voor een paar weken dicht te gaan. De eerste weken bekeek ik alles rustig aan, maar al gauw bleek het dat we voor onbepaalde tijd dicht moesten. Dat klopte niet voor mijn gevoel, dus ben ik met meerdere clubeigenaren bij elkaar gekomen.

We merkten dat de focus van de Koninklijke Horeca Nederland vooral lag op hoe restaurants en hotels de coronacrisis zullen overleven. Maar de nachtclubs zijn kleiner dus we leken ondervertegenwoordigd. Daarom hebben wij een aparte organisatie gevormd die opstaat voor de rechten van de nachtclubs: Stichting Nachtbelang.’

Protocol

We zijn wel samen gaan werken met Koninklijke Horeca Nederland en hebben veel onderzoek gedaan. We hebben gekeken hoe wij als nachtclubs veilig open kunnen gaan en vervolgens is daar een protocol uit komen rollen. Nachtclubs zijn al veilige plekken om uit te gaan, omdat wij onze ventilatie voor een groot deel op orde hebben. Daarnaast kunnen we makkelijk contactonderzoek doen, omdat bezoekers een kaartje halen waarbij zij hun gegevens doorgeven.’

‘We willen beginnen met een maximale leeftijd van 34, omdat het virus niet schadelijk is voor mensen onder de 34. Op die manier kunnen we aantonen dat het veilig is en dan iedere twee weken de leeftijd verhogen zodat we weer terug naar eerst kunnen. Voor de rest zullen we het temperatuur meten aan de deur. Ook starten we met een lage capaciteit van vijftig procent en dat wordt langzamerhand ook weer verhoogd. We moeten vooral aantonen dat we een veilige plek zijn.’

Gesprek

“We zijn al een halfjaar dicht en nu pas kunnen we op gesprek komen. Dat de overheid al besluit om een complete sector dicht te gooien is een heel bizarre situatie. We hebben besloten om niet volledig open te gaan zoals anderen waar je zittend uit kan gaan, dat staat slecht voor je merk en we willen een goede binding met onze bezoekers houden.

Afgelopen maandag zaten we met Economische zaken, ministerie Volksgezondheid en Veiligheid rond de tafel. Het protocol is doorgezet naar het Outbreak Management Team en die gaan nu kijken wat ze ervan vinden en of ze het daadwerkelijk veilig vinden. We blijven druk opvoeren.

De nacht wacht

Op zaterdag 5 september stonden we met alle nachtclubs op het museumplein in Amsterdam om te demonstreren. Er is te lang gewacht wat ons betreft. Bij de KLM is er binnen twee weken een manier gevonden. We blijven druk opzetten om 1 oktober open te gaan. We hebben al veel geleden in het afgelopen jaar dus ik vind dat we nu serieus moeten worden genomen en dat de regering moet kijken. In de zomer hebben we wel het terras gedraaid, maar dat is vijf tot tien procent van onze normale omzet. Als dit zo doorgaat dan is het klaar.

We merkten dat er tijdens de demonstratie vooral werknemers in het nachtleven aanwezig waren en er weinig jongeren waren. Terwijl zij juist diegene zijn die ervan profiteren. Blijkbaar leeft het niet onder jongeren dat er over een paar maanden geen discotheken bestaan. Jongeren moeten beseffen dat als het op deze manier doorgaat ze niet meer uit kunnen gaan.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *