Hennep als duurzame oplossing

Hennep als duurzame oplossing

Langs de A27 in Almere is een sterke wietgeur aanwezig. De geur is afkomstig van een hennepveld van dertig hectare die door boer Frank Franzen is gezaaid. De hennepplanten zijn niet bedoeld voor de productie van marihuana, maar voor de productie van spaanplaten.

De welbekende wietgeur houdt omwonenden, automobilisten en fietsers al enige tijd bezig. Hoewel de hennepplanten wel ruiken naar marihuana, zal je van deze variant niet high worden. Het THC-gehalte is namelijk twintig keer zo laag als in verhouding tot de hennep die wordt gekweekt om te roken. Als je ook maar een beetje high wil worden van deze hennepvariant, moet je minstens één hectare hennep roken.

De hennepplanten worden geteeld voor de vezels. Boer Frank Franzen wil van deze hennepplanten spaanplaten maken. Nu worden er nog bomen gekapt voor de productie van spaanplaten, maar dit kan veel duurzamer. Franzen is niet de eerste die op dit duurzame idee is gekomen. Aldus bouwinnovatie is al een langere tijd bezig met het ontwikkelen van bouwmaterialen- en producten van hennep. In 2014 heeft Aldus bouwinnovatie samen met boer Herman Navis de eerste hennepvelden in Almere gezaaid.

Hennep heeft bovendien heel veel voordelen: de hennepplant wordt eerst gebruikt voor voedsel en medicijnen en van het restafval kunnen andere materialen gemaakt worden. Hennep heeft weinig energie en water nodig én hennep groeit enorm snel. Belangrijk is ook dat hennep juist CO2 opneemt.

De hennepplant is geen onbekend gewas in de wereld. De eerste dollarbiljetten in Amerika zijn zelfs gemaakt van hennep. Al die oude materialen zijn vervangen door aardolie, metaal en plastic, maar nu komt de hennepplant weer terug door haar duurzame karakter. Verslaggever Iris van Ree praat met Atto Harsta, innovator en inspirator bij Aldus bouwinnovatie, over de duurzaamheid van hennep.

Over de auteur

Iris van Ree

Studente aan de Hogeschool Utrecht. Heeft u tips over een artikel of een gebeurtenis? Stuur een mailtje naar: iris.vanree@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *