Koninginnerit Tour de France staat garant voor spektakel

Koninginnerit Tour de France staat garant voor spektakel

Het is de dag die wielerfans met rode stift hebben omcirkeld in hun agenda. De koninginnerit in de Tour de France wordt vandaag verreden. Een slopende etappe in de loodzware derde week van de Tour. Het is een van de laatste kansen om concurrenten op achterstand te zetten en zo het geel mee te nemen naar Parijs.  Oud-renner, ploegleider en winnaar van vier Tour etappes Erik Dekker schuift aan voor een vooruitblik op de etappe en het restant van de Tour.

De koninginnerit van de Tour de France gaat naar de Col de la Loze, die nog niet eerder in het parcours van de Tour was opgenomen. De slotklim heeft stukken met stijgingspercentages van over de 20%. De race begint in Grenoble, is 168 kilometer lang en voert onderweg over de Col de la Madeleine.

De Col de la Loze kon ook niet eerder in de Tour opgenomen worden. Tot afgelopen juni kon je niet hoger komen dan het vliegveld van Méribel op 1.800 meter hoogte. Maar nu zijn de laatste zes kilometer van een gladde laag asfalt voorzien en nu komt de Col de la Loze tot een hoogte van 2.304 meter.

De Tour is nog wel spannend, zegt Erik Dekker. ‘De formatie van Jumbo-Visma heeft elke etappe de koers goed in handen gehad en gedomineerd. Met Roglic hebben ze daarom ook verdiend de gele trui in handen. Het ontbreekt op dit moment ook aan een echt sterke concurrent. Winnaar van vorig jaar Egan Bernal werd een paar dagen geleden al op flinke achterstand gezet in de etappe op de Grand Colombier en stapte vandaag voor het begin af. De enige die tot noch toe het tempo van Jumbo-Visma goed kan bijbenen is de andere Sloveen Pogacar. Hij volgt nog binnen de minuut van Roglic. Echter heeft hij een veel mindere ploeg om zich heen waardoor hij vaak geïsoleerd in de groep der favorieten zat. Dit in tegenstelling tot Roglic die een topploeg tot zijn beschikking heeft. Met Gesink, van Aert, Dumoulin en Kuss heeft hij een aantal topklimmers met zich mee die tot laat in de bergen mee kunnen blijven doen. Daarom verwacht ik dat Roglic deze Tour ook gaat winnen en zonder problemen deze rit doorkomen.’

De rit kan wel eens spektakel opleveren denkt Dekker. ‘Deze rit kan interessant worden voor ontsnappingen, dat kan een mooi gevecht op leveren. Maar aannemelijk is het ook dat de klassementsrenners nog een laatste poging gaan doen om Roglic te onttronen. In dat geval geef ik de achtervolgers weinig kans. Zeker in de derde week van de Tour waarin de benen al vermoeid zijn. Om dan op het einde nog een berg te beklimmen met stukken van wel 20%, dat is bijna alleen voor de echt groten weggelegd.’

Een grote rol voor de Nederlanders was er niet deze Tour. ‘Er deden natuurlijk al weinig Nederlandse renners mee deze Tour, een stuk of negen dacht ik, maar deze hebben zich ook niet echt laten zien. Mede komt dat vanwege de knechtrol die de Nederlanders hadden. Dumoulin is normaal gesproken natuurlijk kanshebber, maar besloot in de eerste week dat hij zijn meerdere moest erkennen in ploeggenoot Roglic.’ Andere Nederlandse kanshebber Bauke Mollema moest in de tweede week opgeven met een blessure na een lullige valpartij.

Ook corona had natuurlijk zijn aandeel in deze Tour. De renners zaten in een zogeheten bubbel afgeschermd van de buitenwereld. Ook mocht en op sommige stukken parcours geen publiek aanwezig zijn. Toch heeft dit de Tour niet heel erg beïnvloed denkt Dekker: ’voor de renners verandert er weinig, buiten dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld. Uiteindelijk is er aan de koers zelf niet veel veranderd. De renners moesten zich wel tweemaal testen en werden bij een positieve test uit de koers gezet, bij twee positieve testen per ploeg moest zelfs de hele ploeg de Tour  verlaten, maar dit is gelukkig niet gebeurd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *