Flinke stijging aantal meldingen WhatsAppfraude 

Flinke stijging aantal meldingen WhatsAppfraude 

Het aantal meldingen van WhatsAppfraude stijgt hard, dit jaar was er al 2,6 miljoen euro aan schade. Dit blijkt uit de cijfers van de Fraudehelpdesk. Waar dit soort fraude drie jaar geleden nog maar twaalf slachtoffers raakte en voor een schade van 20.000 euro zorgde, is het in de eerste zeven maanden van 2020 flink gestegen naar maar liefst 945 slachtoffers. Deze slachtoffers zijn dus in totaal voor 2,6 miljoen euro zijn opgelicht.  

Het begint vaak met een standaard whatsappje ‘Hey mam dit is mijn nieuwe nummer het oude kan je weggooien.’ De fraudeurs doen zich dus voor als een familielid en geven al gauw aan dat zij in geldnood zitten. Niet iedereen trapt daar gelukkig in, maar helaas zijn er genoeg mensen die uiteindelijk geld overmaken naar de fraudeur. Aangezien ze dit geld eigenhandig overmaken is het vaak helaas zo dat ze dit niet meer via de verzekering terug kunnen krijgen. Dit overkwam ook Miki Keulenze heeft uiteindelijk vier betalingen overgemaakt naar haar ‘schoondochter’. Dit kwam uit op een schade van 10.000 euro, gelukkig voor haar waren de laatste twee betalingen gestopt door haar bank, waardoor ze de helft nog terug kon krijgen.  

Hoe kan het nou zo zijn dat er zo’n sterke groei is in het aantal whatsappfraude meldingen? Cybercrimespecialist Gerard Peters geeft aan dat dit een gevolg van de lockdown kan zijn. ‘Door de coronatijd zitten steeds meer mensen thuis en communiceren steeds meer mensen via WhatsApp. Het is daarom ook niet zo gek dat er meer WhatsAppfraudegevallen zijn, aangezien onze huidige samenleving veel via WhatsApp werkt’, aldus Gerard Peters.  

Welke gevolgen WhatsAppfraude nog meer op een slachtoffer kan hebben en hoe worden deze fraudeurs aangepaktdat hoort u in dit item. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *