#ZoLangHetNodigIs staat er iemand op de Dam 

#ZoLangHetNodigIs staat er iemand op de Dam 

Sinds vrijdag 12 juni 09.00 uur staat er iedere dag tussen negen uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags op de Dam iemand met het bord: ‘Zolang er systemisch racisme is, staat hier iemand’. De actie genaamd #ZoLangHetNodigIs is in het leven geroepen om het collectieve bewustzijn met betrekking tot systemisch racisme blijvend te vergrotenRedacteur Madée Hofenk liep een dag mee met de verschillende demonstranten en hield zelf ook het bord hoog. 

De actie heeft de vorm aangenomen van een ‘estafettedemonstratie’, waarbij ieder uur iemand anders het bord hooghoudt en men elkaar aflost. Het is immers illegaal om als ‘groep’ – dat wil zeggen: vanaf twee personen – te demonstreren op de Dam, omdat dit tegen de corona-maatregelingen in druist. 

Iedereen die niet wil leven in een land waar mensen ongelijke kansen hebben enkel vanwege diens huidskleur en/of etniciteit, is welkom om deel te nemen aan de actie. Eén enkel gezicht heeft de demonstatie dan ook niet: “Wij zijn iedereen die niet wil leven in een land waar systemisch racisme bestaat.”, luidt de website. Demonstrant Judith staat ‘voor gelijkheid’, Anouck is in beweging gezet door ‘het schuldgevoel bij haar eigen privileges’ en Claire wil duidelijk maken dat vriendelijkheid niets hoeft te kosten: ‘Als iedereen elkaar nou behandeld zoals ze zelf ook behandeld willen worden, dan was de wereld een stuk mooier.’

Hoewel iedere demonstrant persoonlijke beweegredenen heeft om bij te dragenaan deze actie, worden ze allemaal verenigd door hetzelfde feit: ze zullen er blijven staan zo lang het nodig is.

Inschrijven voor een timeslot kan via: https://calendly.com/zolanghetnodigis/zolang-het-nodig-is02?month=2020-09

Over de auteur

Madée Hofenk

Antropologe en Journaliste met interesse in alles wat mensen met elkaar verbindt. Wetenschapsjournalistiek, duurzaamheid & klimaatverandering en religie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *