Overleeft de Engelse winkel wel?

Door de coronapandemie worden andere belangrijke zaken dikwijls ondergesneeuwd. Een van deze onderwerpen is de Brexit die, na een overgangstermijn van een jaar, op 1 januari a.s. definitief is. Hoe moet het verder met de ondernemers die afhankelijk zijn van handel met het Verenigd Koninkrijk?

Gerard Egberts is zo’n ondernemer. Samen met zijn vrouw runt hij de Engelse winkel Hartley’s in Arnhem. Hij ziet de toekomst na 1 januari als ‘een duister gat. Pas wanneer je weet wat de Brexit eigenlijk gaat brengen, kun je de bakens verzetten en kijken in wat voor jasje je het kunt gieten.’

Zowel leveranciers als transporteurs weten niet hoe de handel er vanaf oud en nieuw uitziet volgens Egberts. Daarom zorgen hij en zijn vrouw dat de winkel eind december goed gevuld is, dan hebben ze in ieder geval nog wat bewegingsruimte.

Pierre Wimmers, Rijksdient voor Ondernemend Nederland (RVO), denk dat hamsteren niet nodig zal zijn. ‘Producten vanuit Engeland zullen niet zo snel gaan veranderen. Misschien dat in de loop der tijd producteisen wel uit elkaar gaan lopen. Als RVO hebben we binnen Nederland vooral bedrijven in beeld die al internationaal actief zijn. Kleine ondernemer krijgen er misschien juist wel heel veel last van, maar zijn niet gelijk bij ons in beeld.’

‘Ze zijn al zo lang bezig met uitvechten hoe de Brexit eruit gaat zien, dat ik het kortzichtig vind dat wij dadelijk per 1 januari wel zouden moeten weten hoe alles precies gaat’, besluit Egberts.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *