Niet één maar vier keer dezelfde nachtmerrie

Niet één maar vier keer dezelfde nachtmerrie

Preventiefolders van de Week van de Veiligheid. Beeld: Femke Boots

Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit toe. Tijdens de Week van de Veiligheid van 5 tot en met 11 oktober wordt er extra aandacht besteed aan inbraak. Volgens Coen Staal, voorzitter van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, is het belangrijk dat er extra aandacht komt voor dit thema.

In de maanden november en december wordt er alleen al ruim 15.000-20.000 keer ingebroken. Staal vertelt dat uit één van de onderzoeken van de Stichting blijkt dat de impact van inbraak groot is op de mensen. ‘Ruim 75 procent van de mensen houdt daadwerkelijk klachten over als gevolg van inbraak. Zoals slapeloosheid, stress en een onveilig gevoel in huis. Vandaar dat de overheid inbraak ook ‘een high impact crime’ noemt.’

Ieder jaar wordt er ongeveer 65.000 keer ingebroken in Nederland. Een van de mensen die al meerdere keren haar huis in puin heeft aangetroffen is Trudy Vroling. Ze woont al bijna veertig jaar in hetzelfde huis waar ondertussen al vier keer op brute wijze is ingebroken. Het huis is ruim opgezet en door de grote tuin horen de buren geen geluiden bij inbraak. ‘Iedere keer is er op een verschillende manier ingebroken. Van een stoeptegel door de thermopane ruit tot een koevoet die de keukendeur heeft opengebroken. Ze hebben meerdere keren onze hele huis leeggehaald’ Volgens Staal gaat 80 procent van de mensen iets ondernemen op het gebied van de beveiliging na inbraak. Ook Vroling haar huis is momenteel zwaarbeveiligd met camera’s en sensoren.

Staal vertelt dat het belangrijk is om preventief goede beveiliging te hebben rondom en in het huis. ‘Over het algemeen is er meer dan een maatregel te nemen; goede sloten met SKG3 beveiliging en een bewoonde indruk achter laten is belangrijk. ‘Dus niet alleen de kerstboom laten branden, maar meerdere lichten aanlaten. Want na een kerstdiner thuiskomen terwijl het gehele huis is leeggehaald wil niemand meemaken.’, zegt Staal.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *