Zal Noord-Korea iets onheilspellends ontketenen?

Zal Noord-Korea iets onheilspellends ontketenen?

Beeld: AFP

 Op de eerste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) kondigde de ambassadeur van Noord-Korea aan dat zij hét afschrikmiddel hebben ontwikkeld ter verdediging.

 Niet alleen draait het om puur verdediging, het is bedoeld om absolute macht te verkrijgen. Alleen dan kan er vrede zijn volgens Kim Song, ambassadeur van het land. De ambassadeur Song meldt dat Noord-Korea nog steeds wordt bedreigd door zogenoemde ‘stealth fighters’.

Zware sancties

Het is een bijzonder statement, want Noord-Korea verdrinkt in enorm veel strenge sancties die vooral economisch gericht zijn. Deze sancties zijn opgelegd door de VN met als doel om het land dus economisch zwaar te belasten. Hierdoor is de armoede groot. Het Korea Institute for National Unification (KINU) schat dat de helft van de bevolking dat 24 miljoen betreft, in armoede leeft. De bevolking is dan ook het slachtoffer. Zij hebben weinig toegang tot consumptieproducten en de elite, de kleine bovenlaag, heeft hier wel toegang voor. Het is de VN mislukt om de elite dus te pakken. Ondanks de armoede zal Noord-Korea nucleaire technologie blijven ontwikkelen en het bouwen van ballistische raketten rustig voortzetten.

Noord-Korea vraagt namelijk aan de VN om de economische sancties te laten opheffen, alleen is het land niet bereid om de wapens in te leveren in ruil voor sanctie verlichting. Volgens ambassadeur Song is het afschrikmiddel, ofwel een atoombom, nodig om echte vrede te kunnen bereiken.

Het afschrikmiddel

Nog duidelijk is het niet of deze statement de volledige waarheid is. Politicoloog Matthijs Heuts durft er echter wel een uitspraak over te maken: ‘Voor een goede afschrikking, want dat is wat Noord-Korea wil bereiken: een goed werkend atoombom te ontwikkelen en daar zijn experts het erover eens dat het ze ook gelukt is. Hiermee zijn zij er echter nog niet, want de atoombom moet nog klein gemaakt worden zodat het op een ballistische raket past. Hierbij zijn ook de vermoedens dat het ze gelukt is.’

Op 10 oktober is er in Noord-Korea een grote parade gehouden. Hier werden enorme ballistische raketten tentoongesteld voor het publiek en uiteindelijk ook de wereld. Dit zal nog meer onzekerheid brengen over wat de leider van het land precies wil gaan doen nu het beschikt over veel nucleaire kennis. Kim Jong-Un liet tijdens deze parade weten dat het land deze nucleaire raketten zullen afvuren wanneer er dreiging is of blijft.


Beeld: AFP

 

Gevolgen

Het is duidelijk dat er een probleem ligt bij de VN. Wat moet er nu? ‘Het gedrag van Noord-Korea wil veranderd worden en daar horen een aantal keuzes bij: economisch of je pakt ze militair. Dat laatste is eigenlijk geen optie, want daar zullen te veel slachtoffers onder vallen.’ De Zuid-Koreaanse stad Seoul ligt zo’n vijftig kilometer van de Noord-Koreaanse grens af. Daarbij is Zuid-Korea ook twee handen op één buik met Amerika. ‘Stel je voor dat er een keer militair wordt ingegrepen op Noord-Korea, dan reageren zij weer terug op Zuid-Korea en misschien zullen zij zelfs het proberen om raketten te richten op Amerika.’

China zal ook in dit verhaal horen, want zij steunen het Noord-Koreaanse regime. ‘China zal proberen te voorkomen dat Noord-Korea en Zuid-Korea samengevoegd worden omdat Zuid-Korea veel Amerikaanse soldaten gevestigd heeft. China ziet Noord-Korea als een buffer en zal het dus niet wenselijk vinden om een bondgenoot van Amerika aan de grens te hebben,’ legt Heuts uit.

Vijfjarenplan

De overheid van Noord-Korea heeft een congres gepland in januari om een nieuw vijfjarenplan vast te leggen. Het wordt voor het eerst sinds de jaren ’80 dat de leider van Noord-Korea, Kim Jong-Un, het vijfjarenplan zal aanpassen vanwege de internationale economische sancties en natuurrampen die het land ernstig heeft verzwakt.

 

Over de auteur

Mirka van der Boom

Journalist. Voor tips of vragen mail mij: mirka.vanderboom@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *