Woeste Viking: omringt door fabels

Woeste Viking: omringt door fabels

De woeste Noormannen met gehoornde helmen en blonde haren, de Viking. Echter blijkt uit recentelijk onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift Nature dat Vikingen zeer genetisch divers waren en daarom niet per se een blonde haarkleur hadden. Er zijn veel meer misvattingen als het gaat om Vikingen, maar wat is dan de waarheid? 

Naast de haarkleur, klopt ook het beeld van de gehoornde helmen niet. Deze waren in de vroege Middeleeuwen, de 5e eeuw tot eind 10e eeuw, niet in gebruik bij de vechtende Viking. Het beeld van de gehoornde helm is ontstaan door een opera van de componist Wagner waarin de vrouwen de fameuze gehoornde helmen droegen. De helmen waren niet praktisch in de tijd van de Vikingen, omdat de hoorns uitstekende handvaten zijn voor de vijand om de krijger uit balans te brengen.  

Uit verschillende verhalen zou voortkomen dat dit volk uit menselijke schedels zou drinken. Volgens Jaap Hogendoorn van het historisch gefocust bedrijf Springlevend Verleden, klopt dit beeld gedeeltelijk. “In die tijd werden botten voor veel meer dingen gebruikt. Er werd sowieso niet gedronken uit de schedel als hoe het vaak afgebeeld wordt. De schedel is bij de kaak namelijk lek. Wel zijn er stukken van de bovenkant van een schedel gevonden waaruit gedronken kon worden” licht Hogendoorn toe.  

De grootste misvatting over de Vikingen is hun woeste imago. In hun tijd van bestaan waren de Franken de geschiedschrijvers. Dit volk was Christelijk, terwijl de Noormannen meerdere goden aanbeden. Zo beschreven de monniken uit de vroege middeleeuwen de Vikingen als barbaarse heidenen. Echter gedroegen de Vikingen zich niet anders dan soortgelijke volkeren zoals de Friezen en de Franken. Naast dat ze, zoals elk volk in de vroege middeleeuwen, plunderden, waren ze juist hele goede handelaren en ambachtslieden.” Vertelt Ap van der Wal, medewerker van het Viking informatiecentrum. Wel werd er tijdens deze handelstochten land geplunderd, om daarna de buit mee terug te brengen naar Scandinavië om zo te kunnen overleven op de nauwelijks vruchtbare grond 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *