Weg van je ouders zijn, en niet terug kunnen 

Weg van je ouders zijn, en niet terug kunnen 

Over de hele wereld werken en studeren mensen in het buitenlandDeze mensen zijn dan weg bij hun ouders. Normaal weet je dat in geval van nood, je altijd naar ze terug kan. Door het coronavirus is het moeilijk, dan wel onmogelijk, om terug naar huis te gaan. Hoe is het voor deze mensen om niet terug te kunnen naar waar je vandaan komt? 

 

Olivia is half Nederlands en half Italiaans, maar haar vader woont vanwege zijn werk in Duitsland. Zeven jaar geleden is ze naar Nederland gekomen om hier te gaan studeren en ondertussen werkt ze hier. In het dagelijkse leven merkt ze weinig van het gemis, omdat ze dan dingen aan het doen is. Maar wanneer ze bijvoorbeeld bij ouders van haar vriend is, vindt ze dit soms wel lastig.  

 

Rea komt uit India en is twee jaar geleden naar Nederland gekomen om hier haar master te volgen. Ze heeft haar ouders nu al meer dan een jaar niet gezien en zou eigenlijk nu al terug zijn gegaan naar ze omdat ze haar studie heeft afgerond. Alleen is dit door corona niet mogelijk omdat de grenzen gesloten zijn. Ze belt elke dag met ze, om er zeker van te zijn dat het goed gaat. Wanneer zij niet belt, bellen haar ouders haar wel. Ze mist ze extra erg doordat ze er niet heen kan en is bang dat er iets met hen gebeurt.  

 

Yolanda Bellekom werkt in de Jeugdzorg en ziet dagelijks hoe belangrijk de relatie is tussen ouder-kind. ‘Wanneer er geen zorgen zijn, is het voor een kind vaak niet erg om zelfstandig te zijn. Wanneer er zorgen bij komen, hebben kinderen meer behoefte aan contact en aan een knuffel. Het heeft zowel mentaal als fysiek invloed op het kind.’ 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *