Nepnieuws: een groeiend probleem in de coronacrisis

Nepnieuws: een groeiend probleem in de coronacrisis

Foto gemaakt door Camilo-Jimenez

Het coronavirus is vergelijkbaar met de griep en waar we ons echt zorgen over moeten maken is de chip die in het toekomstige vaccin zit. Steeds vaker worden dit soort berichten gedeeld op sociale media door trollen, die hiermee onrust en chaos proberen te zaaien. Het verspreiden van dit soort nieuws wordt in steeds grotere hoeveelheden waargenomen en begint een groot probleem te worden.  

Alexander Pleijterexpert factchecker en online journalistiek vertelt dan ookNepnieuws kan zeker gevaarlijk zijn, het kan leiden tot veel onrust en in sommige gevallen zelfs tot geweldHet hoeft er helemaal niet zo echt uit te zien. Eén whatsapp bericht met kromme zinnen en vele spellingsfouten kan nog steeds effectief onrust zaaien zelfs als het onduidelijk is waar het bericht vandaan komtUit onderzoek is gebleken dat veel mensen het meeste vertrouwen hebben in hun familie en vrienden. Dit zijn vaak de verzenders, waarvan je dit soort berichten ontvangt. Hierdoor ben je eerder geneigd om het bericht te vertrouwen’.  

Volgens Pleijter wordt Nepniews op vele verschillende manieren verspreidt. Het kan beginnen met een bekend iemand, een website zoals facebook of via een gerucht dat op Whatsapp word verspreid. Het nieuws rondom het coronavirus is voor iedereen relevant en dat betekent dat iedereen het ook kan verspreiden. Door deze onzekerheid ontstaan er veel geruchten die we met elkaar gaan delen. Het is heel vaak dat de verspreiding van deze geruchten met de beste bedoeling gebeurtom elkaar te waarschuwen.  

‘’Als mensen beweren dat het griepvirus dodelijker is dan het corona virusdan kunnen ze de waarheid achterhalen door te gaan kijken naar de cijfers’’ vertelde Pleijter. Uit één onderzoek van het Kieskompas is gebleken dat maar liefst 10 procent van de Nederlandse bevolking gelooftdat er ‘vieze spelletjes’ rondom het coronavirus worden gespeeld. 

Als je wilt controleren of een uitspraak of  bericht klopt zal je volgens Pleijter, wel in staat moeten zijn om dat te controleren in bijvoorbeeld een database. ‘’ Het is niet zo dat als je mensen kritisch leert het nieuws te volgen, dat ze dit ook altijd doen’’ vertelde hij. Daarom is het volgens hem handig dat er journalisten en factcheckers zijn, zodat als mensen een vraag hebben ze het antwoord makkelijk kunnen vinden.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *