Geteisterd door bosbranden wordt het nieuwe normaal

Geteisterd door bosbranden wordt het nieuwe normaal

Californië wordt al jaren hevig geteisterd door onheilspellende bosbranden. Volgens de Californische brandweer is er al meer dan 1,6 miljoen hectare aan natuur afgebrand. Dit is ongeveer ter grootte van de provincies; Friensland, Groningen en Drenthe bij elkaar. Er zijn minstens 31 mensen omgekomen tijdens deze branden.

Er wordt wel voorspeld dat de branden zullen gaan afnemen de komende tijd. De luchtvochtigheid wordt hoger, de sterke wind gaat iets afzwakken en er wordt steeds meer regen voorspelt. Dit neemt niet weg dat er zich een ramp heeft voorgedaan.

Beth Rudiger, inwoonster van Middletown – Californië, is een van de personen waar het vuur een grote rol speelt in haar huidige leven. Sinds 2015 woekeren er al hevig bosbranden rond deze stad met evacuaties tot gevolg. Huizen zijn afgebrand en weer opgebouwd, tijd om op adem te komen is er bijna niet. “We have plenty of friends who lost their homes. In one case losing a home, moving to a new town, and losing the new home a year later due to the wildfires”.

Mevrouw Rudiger laat vooral weten dat de gemeenschap op begint te raken, “We’re burned out”. Niet alleen de bosbranden maar ook het coronavirus slaat zijn slag in de gemeenschap. Iedereen probeert elkaar te helpen waar nodig.

Ook in Nederland hebben zich dit jaar bos- en natuurbranden voorgedaan. Onder andere in natuurgebied de Meinweg is een natuurgebied van 400 hectare voor een groot deel in vlammen op gegaan. Waar het natuurgebied om bekend staat, de heidevelden, zijn niet meer dan verkoolde twijgjes en as. Toch is een natuurbrand op deze schaal niet per se iets geks laat boswachter Robbert Ouwerkerk weten. “het is een natuurlijk proces waar flora en fauna nieuwe kansen kunnen krijgen.

In een dichtbevolkte regio zoals Nederland neemt een natuurbrand wel menig risico’s met zich mee. Het dorp Herkenbosch moest door de rookontwikkeling van de brand geëvacueerd worden. De hoeveelheid koolmonoxide in de lucht werd dusdanig hoog dat het een gevaar voor het welzijn van de dorpsbewoners was.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *