World Mental Health Day: de pandemie is een aanslag op de mentale gezondheid

World Mental Health Day: de pandemie is een aanslag op  de mentale gezondheid

Bijna twee miljoen Nederlanders lijden aan psychische gezondheidsklachten. Bron: pexels.com

Op 10 oktober wordt jaarlijks wereldwijd psychische gezondheid onder de aandacht gebracht op World Mental Health Day. Het belang van de mentale gezondheid, de mentale gezondheidszorg en psychische klachten worden op deze dag bespreekbaar gemaakt. Deze dag was volgens de World Health Organization dit jaar extra hard nodig, omdat de pandemie de mentale gezondheid voor velen niet goed doet. Dit bleek ook uit onderzoek van het Trimbos instituut.

Derek de Beurs is programmahoofd Epidemiologie bij het Trimbos instituut en hij stelt dat de mentale gezondheid van Nederlanders inderdaad het afgelopen jaar is verslechterd. “In het begin gaf één op de drie mensen aan dat hun psychische gezondheid was verslechterd na corona. Dat hebben we gemeten in april, toen de maatregelen allemaal net waren ingevoerd. In de zomer was dat één op de zes, omdat de maatregelen toen minder waren. De vraag is wat er nu gaat gebeuren, wij denken dat het in ieder geval weer slechter zal zijn dan in de zomer.”

Sophie is studente en had al vaker last gehad van mentale klachten. Toen ze enkele maanden binnen zat samen met haar ouders, speelden die klachten weer op. “De eerste weken vond ik het best relaxed. Ik hoefde even nergens rekening mee te houden. Maar na een tijdje merkte ik; dit gaat niet goed. Ik miste sociaal contact.” Sophie loste normaalgesproken haar psychische klachten op door veel af te spreken met vrienden. Nu dat niet meer kon begon ze zich slechter te voelen. Hulp van haar psycholoog vragen vond ze moeilijk: “Ik liet heel vaak mijn afspraak even gaan, omdat ik dacht dat er iemand in die tijd de hulp meer nodig zou hebben dan ik.”

Bij het Trimbos instituut merkten ze ook dat dit vaker gebeurde. “In het begin begonnen de huisartsen minder te verwijzen naar de psychiatrie. Dat kan komen doordat mensen dachten: ‘mentale problemen, dat kan nog wel even wachten.’ Aldus Derek de Beurs.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *